Iconclass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iconclass on järjestelmä taideteosten (varsinkin länsimaisen, klassisen ja kristityn tradition piirissä) luokittelemiseksi aiheen tai ikonografian mukaan. Järjestelmän keksi ja suunnitteli Henry van der Waal vuonna 1944 ollessaan keskitysleirillä. Sen saattoi loppuun ja toimitti L.D. Couprie ja R.H. Fuchs. Järjestelmän on julkaissut ja sitä pitää yllä Hollannin kuninkaallinen taide- ja tiedeakatemia Amsterdamissa.

Iconclass on olemassa julkaistuina manuaaleina: (seitsemän volyymiä 1974-1981), bibliografiana (seitsemän volyymiä 1973-1983) ja aakkosjärjestyksessä olevana luettelona. Se on hierarkkisesti järjestetty kokoelma objekteja, henkilöitä, tapahtumia ja abstrakteja ajatuksia, jotka voivat olla kuvan aiheita. Sitä käyttävät taidehistorioitsijat, tutkijat ja kuraattorit kuvatakseen, luokitellakseen ja tarkastellakseen kuvien aiheita eri medioissa, kuten maalauksissa, piirustuksissa ja valokuvissa. [1]

Iconclassia voivat käyttää lukuiset instituutiot eri puolilla maailmaa kokoelmiensa kuvaamiseksi ja luokittelemiseksi standardisoidusti. Käyttäjinä voi olla taidehistorioitsijoita tai museoissa kävijöitä, jotka käyttävät Iconclassia etsiäkseen ja saadakseen kuvia näistä kokoelmista. Iconclassia käytetään myös tutkimusvälineenä kokonaisten näkymien merkitysten tai erilaisten kuvassa olevien elementtien tunnistamiseksi.

Iconclass on saatavana painettuna editiona tai CD-romina (eri kielillä). Lisäksi siihen voi saada verkkoselaimenselvennä. [2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paul Duro & Michael Greenhalgh: Essential Art History, s. 154. Bloomsbury, 1992. (englanniksi)
  2. Iconclass (> About Iconclass > What is Iconclass?) Iconclass, RKD. Arkistoitu 22.4.2009. Viitattu 7.5.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]