I Will Always Love You

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”I Will Always Love You”
Dolly Parton
Singlen ”I Will Always Love You” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Jolene
 Julkaistu 6. kesäkuuta 1974
 Formaatti 7″ vinyyli
 Tekijä(t) Dolly Parton
 Tuottaja(t) Bob Ferguson
 Tyylilaji country
 Kesto 02.53
 Levy-yhtiö RCA
Dolly Partonin muut singlet
Jolene
1973
”I Will Always Love You”
1974
Love Is Like a Butterfly
1974

I Will Always Love You on Dolly Partonin vuonna 1973 tekemä kappale, jonka hän levytti ensimmäisen kerran vuonna 1974. Whitney Houston levytti kappaleen Bodyguard-elokuvaan ja sen soundtrack-albumille. Se julkaistiin Houstonin albumin ensimmäisenä singlenä vuonna 1992 ja siitä tuli jättimenestys, jota myytiin yli 12 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Se on edelleen Houstonin suosituin ja menestynein kappale ja samalla yksi maailman menestyneimmistä kappaleista.

Vuonna 2019 Whitney Houstonin singlejulkaisu kappaleesta valittiin mukaan Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Recording Registry -kokoelmaan, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä yhdysvaltalaisia äänitteitä.[1] Tammikuussa 2022 Helsingin Sanomat pyysi yli 70:ää suomalaista musiikkialan vaikuttajaa nimeämään korkeintaan 20 itselleen juuri sillä hetkellä tärkeintä laulua paremmuusjärjestyksessä, minkä perusteella lehti laati sadan parhaan laulun listan. ”I Will Always Love You” ylsi kokonaistuloksissa sijalle 34.[2]

Kappaleen synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Bodyguard ”I Will Always Love You” on rakkauslaulu, mutta sitä ei alun perin kirjoitettu sellaiseksi. Dolly Parton oli esiintynyt kantrilaulaja Porter Wagonerin televisioshow’ssa ja myös duona Wagonerin kanssa konserteissa vuodesta 1967 lähtien ja saavuttanut vähitellen menestystä. Muutaman vuoden päästä Parton halusi siirtyä show’sta soolouralle. Lähtönsä kynnyksellä hän teki kappaleen ”I Will Always Love You” jäähyväislauluksi osoittaakseen Wagonerille arvostustaan kuluneista vuosista. Kappale kertoo kahden taiteilijan ammatillisen yhteistyön päättymisestä, mitään romanttista suhdetta Partonin ja Wagonerin välillä ei nimittäin ollut.[3]

Parton levytti kappaleen uudelleen vuonna 1982, jolloin hän esitti sen myös elokuvassa Texasin paras pikku porttola.[3]

Rocklaulaja Linda Ronstadt levytti kappaleen vuonna 1975, ja se julkaistiin hänen albumillaan Prisoner in Disguise. Albumi ei ollut mikään arvostelumenestys, mutta eräs kriitikko vuodatti ihastustaan Ronstadtin versiolle ”I Will Always Love You” -kappaleesta kirjoittaen Ronstadtin esityksen olevan ”upea, täyteläinen ja intensiivinen”, ja levyn muutaman huippuesityksen takia se kannattaa ostaa.[4] Myös Bodyguardin miespääosan esittäjä Kevin Costner ihastui Ronstadtin tulkintaan.[5]

Elokuvaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Bodyguardin loppuun oli ajateltu uuttaa versiota Jimmy Ruffinin laulamasta kappaleesta ”What Becomes of the Brokenhearted”. Kävi kuitenkin ilmi, että se oli päätynyt vuoden 1991 elokuvaan Paistetut vihreät tomaatit eikä sitä voisi käyttää. Kevin Costner toi Whitney Houstonille kuunneltavaksi Ronstadtin levytyksen Partonin kappaleesta. Houstonkin ihastui kappaleeseen ja päätti, että se sovitetaan elokuvaan soulballadiksi.[6] Costner on kertonut haastattelussa, että Houstonin levy-yhtiön johtajat eivät olleet järin innostuneita kappalevalinnasta. Outona pidettiin myös Costnerin vaatimusta, että kappaleen alku tulee esittää a cappella eli ilman soitinsäestystä. Costner piti kiinni kannastaan,[7] ja niinpä Whitney Houston laulaa Bodyguardin loppukohtauksessa ”I Will Always Love Youn”, ja ensimmäiset 46 sekuntia siitä ilman säestystä.[3] Houston teki itse asiassa kaksi versiota laulusta – toisen elokuvaan ja toisen soundtrack-levylle.[5]

Houstonin single[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”I Will Always Love You”
Whitney Houston
Singlen ”I Will Always Love You” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta The Bodyguard
 Julkaistu 3. marraskuuta 1992
 Formaatti CD-single
 Tuottaja(t) David Foster
 Tyylilaji R&B, pop
 Kesto 04.32
 Levy-yhtiö Arista Records

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Iso-Britannia / Eurooppa 12" Vinyyli Single
  • A "I Will Always Love You" ― 4:31
  • B1 "Jesus Loves Me" – 5:11
  • B2 "Do You Hear What I Hear? – 3:31
 • Iso-Britannia / Eurooppa / USA 7" Vinyyli Single
  • A "I Will Always Love You" ― 4:31
  • B "Jesus Loves Me" – 5:11
 • USA / Eurooppa Maxi-CD Single
 1. "I Will Always Love You" – 4:31
 2. "Jesus Loves Me" – 5:11
 3. "Do You Hear What I Hear?" – 3:31

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Complete National Recording Registry Listing, Library of Congress. Viitattu 7.9.2020.
 2. 100 maailman parasta laulua. Helsingin Sanomat, 15.1.2022. Artikkelin verkkoversio (maksullinen). Viitattu 15.1.2022.
 3. a b c Brown, Helen: Whitney Houston and Dolly Parton: why 'I Will Always Love You' is Whitney's ultimate song 16.2.2012. The Telegraph Media Group. Viitattu 18.8.2013. (englanniksi)
 4. Simels, Steve: Linda Ronstadt: Prisoner in Disguise – Stereo Review, December 1975 – Review by Steve Simels 1975. Stereo Review -lehti. Viitattu 18.8.2013. (englanniksi)
 5. a b Willman, Chris: 12 Things You Didn’t Know About ‘I Will Always Love You’ 14.2.2012. Yahoo! Music. Viitattu 18.8.2013.
 6. Mitchell, John: Whitney Houston's 'I Will Always Love You': Behind The Song 13.2.2012. MTV – Viacom International. Viitattu 19.8.2013. (englanniksi)
 7. Gilbert, Calvin: Kevin Costner Takes a Musical Route 21.11.2008. Country Music Television – Viacom. Viitattu 19.8.2013. (englanniksi)