Hyperplasia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyperplasia on solumäärän kasvua jonkin ärsykkeen vasteena (esimerkiksi ihon tyvikalvon solujen proliferaatio vasteena ihovaurioon). Hyperplasia voi johtaa kudoksen tai elimen suurenemiseen tai olla vain mikroskooppisesti havaittavissa. Mikroskoopilla tarkasteltaessa hyperplastisen kudoksen solut vaikuttavat normaaleilta, mutta niiden määrä on kasvanut. Hyperplasiaan saattaa kuitenkin liittyä myös solujen koon kasvua (eli hypertrofiaa) [1].

Hyperplasia on preneoplastinen muutos, vaikka termi sekoitetaankin toisinaan hyvänlaatuiseen kasvaimeen/neoplasiaan. Hyperplastisen kudoksen solujen jakaantuminen on normaalisti säädeltyä, kun taas neoplasiseen muutokseen liittyy normaalin kontrollin menetys.

Fysiologinen hyperplasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fysiologinen hyperplasia on joko hormonaalista tai kompensatorista. Fysiologinen hyperplasia on osa normaalia vaihtelua ruumiin kudoksissa. Hormonaalista hyperplasiaa ilmenee esimerkiksi maitorauhasissa niiden epiteelisolujen lisääntyessä ennen laktaatiota. Kompensatorista hyperplasiaa esiintyy esimerkiksi ihovaurioiden tai muiden elinvaurioiden yhteydessä. Elimistö voi esimerkiksi kompensoida paikallista maksavauriota loppujen maksasolujen hyperplasialla.

Patologinen hyperplasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patologinen hyperplasia on seurausta esimerkiksi jonkin hormonin liikatuotosta tai kroonistuneesta ärsykkeestä. Hyperplastinen muutos on kuitenkin palautuva, jos sen aiheuttava ärsyke poistuu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. Donald McGavin, James F. Zachary (2007). Pathologic Basis of Veterinary Disease, Fourth Edition. Mosby Elsevier. 
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.