Hygge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hygge on norjan- ja tanskankielinen sana, jolla tarkoitetaan mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta, joka yhdistetään myös hyvinvointiin ja seesteiseen mielialaan. Kulttuurisena ilmiönä ja siihen liittyvien käytäntöjen suhteen hyggellä on suunnilleen sama merkitys sekä norjaksi että tanskaksi, mutta Tanskassa hyggen ajatus on keskeisempi kuin Norjassa. Tanskan kulttuurin mittapuulla kyse on verrattain nuoresta ilmiöstä 1900-luvun loppupuolelta tähän päivään.

Tanskaksi hygge viittaa ”arkiseen yhteenkuuluvuudentunteeseen” ja ”miellyttävään ja erittäin arvostettuun turvallisuuden, tasavertaisuuden ja henkisen läsnäolon tunteeseen sekä spontaaniin, sosiaaliseen flow’hun”[1]. Hyggeä edustaa esimerkiksi lämpimään vilttiin kääriytyminen sadepäivän jälkeen tai kuulas sunnuntaibrunssi hyvien ystävien kanssa. Sitä voidaan käyttää myös verbinä, Nu skal vi hygge os!selvennä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Linnet, Jeppe Trolle: Interweavings: A cultural phenomenology of everyday consumption and social atmosphere within Danish middleclass families (Väitöskirja, tietojen lähteenä osio ”English summary”, s. 10–11) 2010. Syddansk Universitet. Arkistoitu 23.9.2018. Viitattu 22.10.2018. (englanniksi)