Huuma (vuoden 1981 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huuma
Body Heat
DVD:n kansikuva.
DVD:n kansikuva.
Ohjaaja Lawrence Kasdan
Käsikirjoittaja Lawrence Kasdan
Tuottaja Fred T. Gallo
Säveltäjä John Barry
Kuvaaja Richard H. Kline
Leikkaaja Carol Littleton
Pääosat William Hurt
Kathleen Turner
Richard Crenna
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Ladd Company
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta 1981
Kesto 109 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Huuma (Body Heat) on Lawrence Kasdanin ohjaama draamaelokuva vuodelta 1981. Elokuvassa lakimies Ned Racine rakastuu Matty Walker -nimiseen naiseen, joka on naimisissa. Ollakseen yhdessä, he suunnittelevat murhaavansa tämän aviomiehen. Suunnitelma vaikuttaa äkkiseltään täydelliseltä, mutta matkassa on mutkia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ned elättää itsensä juristina ja menestyy vähintäänkin kohtalaisen hyvin. Hän tapaa Matty Walker -nimisen naisen, ja molemmat tuntevat siitä hetkestä lähtien jotain. Matty esittää aluksi vaikeasti tavoiteltavaa kuten naisen kuuluukin, mutta lopulta Nedin sitkeys palkitaan. Alun vaimea kiinnostus ja elokuvan nimen mukainen huuma leimahtavat liekkeihin Nedin heittäessä tuolin lasisen oven läpi päästäkseen suutelemaan oven takana olevaa rakastamaansa naista, ja tämäkään ei voi enää kiihkolleen mitään. Hidasteena matkan varrella on se, että Matty on naimisissa. Toisaalta hän kokee Nedin kanssa jotain mitä ei todellakaan saa mieheltään, toisaalta tämä kohtelee häntä törkeänpuoleisesti.

He alkavat suunnitella miehen murhaamista, ja vannovat tekevänsä sen yhdessä päämääränsä saavuttaakseen. Ainakin aluksi yhtenä epäilyttävänä asiana tuntuu olevan huono avioehto, tosin kaksikko päättää myöhemmin, ettei se niin haittaa. Ned rakentaa yhdessä kaverinsa (joka on joskus ollut hänen päämiehensä) aikapommin, jolla on tarkoitus räjäyttää Mattyn ja Edmundin (aviomies) venevaja, polttaa siellä lojuva ruumis, sekä näin toivon mukaan hävittää todisteita. Suunnitelman toteuttaminen alkaakin lupaavasti Nedin livahtaessa yöllä pariskunnan taloon heidän yrittäessään nukkua. Edmund hiipii alakertaan kuultuaan epäilyttäviä ääniä, ja häntä odottava Ned astuu esiin. Pienessä paininujakassa Ned kolauttaa kalikalla onnenrikkojaa pari kertaa, nukuttaen hänet ikuiseen uneen. Ruumiskin saadaan räjäytettyä suunnitelman mukaisesti bensalla kyllästetyllä aikapommilla, ja nuoripari huokaisee helpotuksesta.

Kaksi Nedin kollegaa alkaa kuitenkin haistamaan palaneen käryä, ja varoittavatkin tälle naisesta koituvan ongelmia. He myös tutkivat juttua omin päin. Avioehdon vastaisesti perunkirjoituksissa Matty periikin yllättäen kaiken, osan omaisuudesta Edmund olisi halunnut myös siskolleen, Heatherille. Mattyn kotiapulainen myös mutkistaa asioita, hänen löydettyään Nedin silmälasit talosta, jossa myös sattuu olemaan hänen sormenjälkensä. Matty erottaa hänet palveluksesta, mutta hän aavistaa kaksikon suhteen, sekä murhapolton ja alkuperäisen suunnitelman mukaan lasit saa takaisin rahaa vastaan. Maddy saa Nedin käymään venevajassa, jossa lasien vaihto piti toteutua, mutta Nedin odotellessa Mattyä tämän talon ulkopuolella totuus alkaa valjeta hänelle. Matty saapuu paikalle, ja tunnustaa käyttäneensä Nediä välikappaleena miehensä murhaamisessa, mutta suunnitelmansa vastaisesti rakastuikin tähän. Ned kehottaa häntä menemään vajaan etsimään silmälaseja. Hänen syöksyessään sitä kohti Ned alkaa aavistamaan jotain, ja lähtee tämän perään huutaen hänen nimeään, mutta liian myöhään. Vaja räjähtää. Ned päätyy kaltereiden taakse tekojensa takia, mutta Matty sen sijaan nähdään räjähdyksestä huolimatta rentoutumassa aurinkoisella rannalla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  William Hurt    Ned Racine  
  Kathleen Turner    Matty Walker  
  Richard Crenna    Edmund Walker  
  Ted Danson    Peter Lowenstein  
  J.A. Preston    Oscar Grace  
  Mickey Rourke    Teddy Lewis  
  Kim Zimmer    Mary Ann Simpson  
  Carola McGuinness    Heather Kraft  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New York Timesin kriitikot valitsivat Huuman vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.