Hurrikaani Linda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hurrikaani Linda
Hurricane Linda 1997 IR crop.gif
Laantui: 17.9.1997
Alin paine: 902 hPa
Kovin tuuli: 82 m/s (1 min keskiarvo)
Kuolleita: 0
Lindan reitti ja voimakkuus. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Lindan reitti ja voimakkuus. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345

Hurrikaani Linda oli kaikkien aikojen voimakkain itäisellä Tyynellämerellä havaittu trooppinen hirmumyrsky.[1] Se muodostui trooppisesta itäaallosta syyskuun 9. päivänä 1997 ja voimistui vähitellen saavuttaen hurrikaanistatuksen noin 36 tunnin päästä. Se voimistui nopeasti saavuttaen tuulennopeuden 298 km/h. Hurrikaanin arvioitu keskipaine laski 902 millibaariin. Hirmumyrsky Lindan ennustettiin lähestyvän eteläistä Kaliforniaa, mutta sen sijaan se kääntyi merelle päin ja haihtui 17. syyskuuta.[2] Se oli vuoden 1997 Tyynenmeren hurrikaanikauden 15. trooppinen sykloni, 13. nimetty myrsky, seitsemäs hurrikaani ja viides suurhurrikaani eli Saffirin-Simpsonin asteikon 3. luokkaan yltänyt hurrikaani.

Hurrikaani Linda ohitti Meksikolle kuuluvan Socorron saaren, kun myrsky oli miltei voimakkaimmillaan, vahingoittaen saaren meteorologisia mittauslaitteita. Hurrikaani synnytti korkeita aaltoja Meksikon lounaisrannikolla, ja viisi satamaa oli suljettava. Jos hirmumysky Linda olisi rantautunut Etelä-Kaliforniaan, kuten ennustettin, olisi se ollut ensimmäinen niin tehnyt myrsky vuoden 1939 trooppisen myrskyn jälkeen. Vaikka Linda ei iskenytkään Kaliforniaan, se sai aikaan kevyttä ja kohtalaista sadetta koko alueella aiheuttaen mutavyöryjä ja tulvia San Gorgonion erämaassa; kaksi taloa tuhoutui, 77 taloa vahingoittui ja vahinkojen kokonaismääräksi tuli 3,2 miljoonaa dollaria. Lindan voimakkuudesta huolimatta sen nimeä ei poistettu hurrikaanien nimilistalta.

Varautuminen ja hurrikaanin vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka hurrikaanin silmä ei ylittänyt rantaviivaa, se kulki läheltä Socorron saaren ohi ollessaan miltei voimakkaimmillaan. Hurrikaani katkaisi sähköt tuulen- ja paineenmittausvälineistä. Saarella sijaitseva asema tallensi painearvon 986 millibaaria ennen kuin se lakkasi keräämästä tietoa. Hurrikaani Lindan takia hurrikaanivaroituksia tai vastaavia vaarailmoituksia ei annettu. Meksikossa kuitenkin korkeiden aaltojen ja voimakkaan tuulen aiheuttama uhka sai viranomaiset antamaan varoituksen rannikkotulvista ja sulkemaan viisi satamaa. 2,4 metriin yltäviä aaltoja havaittiin rannikolla aiheuttaen tulvia Meksikon osavaltioissa Michoacán, Jalisco, Nayarit ja Sinaloa.

Kun Lindan ennustettiin kääntyvän koilliseen, sen ennustettiin rantautuvan Etelä-Kaliforniaan heikkona trooppisena myrskynä, mikä olisi tehnyt Lindasta ensimmäisen niin tehneen myrskyn vuoden 1939 Kalifornian trooppisen myrskyn jälkeen. Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelun Oxnardin yksikkö antoi yleisölle tietoa ja säätä koskevia erikoistiedotuksia, jotka käsittelivät Lindan mahdollisen rantautumisen seurauksia Etelä-Kaliforniassa.

Vaikka myrsky ei tehnytkään ennustettua käännöstä, saapui Etelä-Kaliforniaan 4,6–5,5 metrisiä aaltoja.

Hurrikaanin ennätyssija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaani Lindasta tuli 902 hPa:n paineellaan voimakkain Tyynenmeren alueella esiintynyt hurrikaani vuoden 1966 alkaneiden luotettavien mittausten jälkeen. Lindan uskotaan olevan myös voimakkain hurrikaani senkin jälkeen, kun hurrikaaneja ryhdyttiin mittamaan alueella vuonna 1949. Edellinen voimakkain hurrikaani oli hurrikaani Ava vuodelta 1973: siitä mitattu ilmanpaine oli 915 hPa:a.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Max Mayfield: Hurricane Linda Tropical Cyclone Report 25.10.1997. National Hurricane Center. Viitattu 25.12.2008.
  2. Hurricane Linda National Hurricane Center. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)