Hurmemaitopuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hurmemaitopuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Rosales
Heimo: Mulperikasvit Moraceae
Suku: Maitopuut Brosimum
Laji: rubescens
Kaksiosainen nimi

Brosimum rubescens
Taub.

Katso myös

  Hurmemaitopuu Wikispeciesissä
  Hurmemaitopuu Commonsissa

Hurmemaitopuu (Brosimum rubescens) on mulperikasvien (Moraceae) heimoon, maitopuiden (Brosimum) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, jolla on pieni latvus. Hurmemaitopuu voi kasvaa korkeimmillaan noin 40 metriä korkeaksi, mutta jää tavallisesti matalammaksi. Puun runko voi kasvaa noin 50–70 cm paksuksi.

Hurmemaitopuu kasvaa alankoalueiden kosteissa ainavihannissa metsissä. Lajia tavataan luontaisena Keski- ja Etelä-Amerikassa Costa Ricasta Peruun, Boliviaan ja Brasiliaan yltävällä alueella.

Hurmemaitopuuta kaadetaan luonnosta siitä saatavan laadukkaan puutavaran vuoksi. Sydänpuu on väriltään tummanpunaista ja siinä on yleensä hieman tummempia juovia. Sydänpuun ympärillä on selvästi erottuva 4–20 cm paksu kerros pintapuuta. Puuaines on kovaa, painavaa sekä hyvin kestävää. Hurmemaitopuun puutavarasta on valmistettu ylellisiä huonekaluja, soittimia sekä muita puutuotteita ja puuta on käytetty myös parketteihin sekä muihin asuntojen puupintoihin. Lisäksi puusta saatavaa hartsimaista nestettä on juotu lääkkeenä vilustumisiin sekä yskään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Barstow, M.: Brosimum rubescens IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]