Hukuttaminen ja vesikäsittely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hukuttaminen on yksinkertainen kidutusmenetelmä, jossa uhrin päätä painetaan veden alle, kunnes tämä on hukkumaisillaan. Uhri voidaan elvyttää käsittelyn uusimiseksi useita kertoja. CIA on käyttänyt tätä toistuvasti terroristiepäiltyjä vastaan, mutta presidentti Barack Obama kielsi sen heti astuttuaan virkaansa.[1]

Vesikäsittelyllä voidaan tarkoittaa myös noituuden testaamiseen käytettyä keinoa, jossa köyden päähän sidottu noituudesta epäilty voitiin upottaa jokeen tai lampeen useita kertoja, joka kerta hieman kauemmin. Jos uhri hukkui, hänet julistettiin viattomaksi: noitaa ei voinut uskomuksen mukaan hukuttaa, koska tällä oli käytössään taikakeinoja (ks. vesikoe).

Painevesikidutus on ollut käytössä Etelä-Amerikan diktatuurien vankiloissa: uhrit suljetaan häkkiin tai kahlitaan, minkä jälkeen heitä ruiskutetaan paloletkuilla. Uhrit palelevat ja vedenpaine aiheuttaa usein ruhjeita.

Kiinassa kidutetaan poliittisia vankeja kastelemalla vuorotellen erittäin kylmällä ja kuumalla vedellä. Vaikka näkyviä palovammoja ei syntyisikään, uhrit kärsivät suuria tuskia lämpötilaeron vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Presidentti Obama määräsi kidutuskiellon. Helsingin Sanomat, 23.1.2009.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Amnesty international (julkaisija): Kidutusraportti. Keuruu : Otava, 1976. ISBN 951-1-04075-8.