Huia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huia
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kookakot Callaeidae
Suku: Heteralocha
Cabanis, 1851
Laji: acutirostris
Kaksiosainen nimi

Heteralocha acutirostris
(Gould, 1837)

Katso myös

  Huia Wikispeciesissä
  Huia Commonsissa

Huia (Heteralocha acutirostris) on sukupuuttoon kuollut kookakolaji. Huia oli Uuden-Seelannin Pohjoissaarella elänyt kotoperäinen laji. Sen sukupuuttoon oli kaksi pääsyytä. Ensimmäinen oli liiallinen metsästys lintujen täyttämistä varten, mikä oli haluttua museoiden ja yksityisten varakkaiden keräilijöiden keskuudessa. Niitä myös metsästettiin niiden pitkien ja kauniiden pyrstösulkien vuoksi. Toinen tärkeä syy oli alankometsien tuhoutuminen ja raivaaminen eurooppalaisten uudisasukkaiden maatalouskäyttöön. Viimeinen varmistettu havainto huiasta tehtiin 28. joulukuuta 1907 Tararua Rangessa. Mahdollisia, varmistamattomia havaintoja tehtiin myöhemmin vielä Wellingtonin lähellä vuonna 1922 ja Te Ureweran kansallispuistossa 1960-luvun alussa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huialla oli musta, metallinvihreän hohtoinen höyhenpuku ja oranssit heltat nokan juuressa. Silmät olivat ruskeat, nokka norsunluunvalkoinen; jalat olivat pitkät ja siniharmaat, mutta kynnet olivat vaaleanruskeat. Huialla oli 12 pitkää mustaa pyrstösulkaa, joissa oli 2,5-3 cm levyinen valkoinen kärki.

Erikoista oli koiraan ja naaraan erityyppinen nokka. Naaraan nokka oli pitkä, kapea ja alaskaareva, kun taas koiraalla huomattavasti lyhyempi, talttamainen. Ilmeisesti koiras on hakannut lastuja lahopuista ja naaras noukkinut hyönteisten toukkia syntyneistä koloista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Heteralocha acutirostris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.12.2013. (englanniksi)
  2. Ulfstrand, Staffan: ”Lajin sisäinen kilpailu”, Lintuekologia, s. 75. kuvateksti. Weilin+Göös, 1980. ISBN 951-35-2060-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Huia
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.