Hugo Rosenlew

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hugo Rosenlew (3. tammikuuta 1862 Pori14. elokuuta 1915 Pori[1]) oli suomalainen liikemies, joka toimi vuodesta 1907 lähtien W. Rosenlew & Co. Ab:n toimitusjohtajana.

Hän syntyi Porissa teollisuusmies Wilhelm Rosenlewin ja tämän puolison Emma Carolina Rosenlewin toisena lapsena. Ylioppilaaksi valmistumisensa jälkeen Rosenlew matkusti ulkomaille opiskellakseen liikealaa. Hän työskenteli myös Englannissa ja Saksassa sekä opiskeli myöhemmin kieliä Ranskassa ja Sveitsissä. Vuonna 1884 Rosenlew palasi Poriin ja sai työpaikan isänsä yrityksestä. Wilhelm Rosenlewin kuolinvuonna 1892 hänestä tehtiin Rosenlewin konttoripäällikkö. Yhtiön johtajana Hugo Rosenlew toimi vuodesta 1899 lähtien ja 1907 hänestä tehtiin koko konsernin toimitusjohtaja.

Rosenlewin oli myös Ruotsin, Espanjan ja Englannin varakonsuli sekä Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Vuonna 1895 valmistui Porin keskustaan niin sanottu Junneliuksen palatsi, jonka Rosenlew ja apteekkari Robert Junnelius rakennuttivat perheidensä yksityisasunnoiksi. Nykyään rakennus toimii Porin kaupungintalona.

Hugo Rosenlewin lapsista tunnettu on runoilija Hjördis Rosenlew.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hugo Rosenlew Geni.com. Viitattu 15.6.2015.