HudBay Minerals

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

HudBay Minerals Inc. (TSX: HBM) on kanadalainen kaivosyhtiö. Se perustettiin vuonna 1927 nimellä Hudson Bay Mining & Smelting Co., Limited (HBMS), ja sen päätoimialue on Flin Flonin ympäristö Manitoban ja Saskatchewanin provinssien rajalla.


Hudson Bay Mining & Smelting Companyn historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hudson Bay Mining and Smelting Co., Limited on harjoittanut malminetsintää ja kaivostoimintaa Manitoban provinssissa Kanadassa vuodesta 1927 lähtien. Yhtiön perusti newyorkilainen Whitneyn perhe vuonna 1927. Yhtiön kotipaikka on Winnipeg.

Flin Flonin malmiesiintymän löysi vuonna 1914 ansastaja David Collins, joka esitteli löytönsä malminetsijä Tom Creightonille. Valtaushakemus rekisteröitiin 1915, mutta kaivos alkoi tuottaa vasta yli kymmenen vuoden kuluttua, sillä esiintymä oli laaja ja malmipitoisuus alhainen. Kaivos sijaitsi myös eristyksissä erämaassa, ja sinne oli rakennettava oma sulattamo.

Whitneyn perhe perusti Hudson Bay Mining and Smelting -yhtiön 1927, ja yhtiö hankki hallintaansa Filn Flonin esiintymän oikeudet. Vuoteen 1930 mennessä kaivos, sulattamo, vesivoimalaitos patoineen ja rautatie olivat toiminnassa.

21. joulukuuta 2004 HudBay Minerals Inc. (HudBay) hankki omistukseensa Anglo American plc:n omistaman Hudson Bay Mining and Smelting Co, Limitedin. Kauppahinta oli 316 miljoona Kanadan dollaria. Hankinnan rahoitus tapahtui 143,8 miljoonan Kanadan dollarin julkisella osakeannilla sekä 175 miljoonan Yhdysvaltain dollarin suuruisella lainalla.

HudBay Mineralsin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HudBay Minerals Inc. perustettiin nimellä Pan American Resources, ja sen osakkeita alettiin noteerata Montrealin pörssissä vuoden 1996 kolmannella kvarttaalilla.[1]

Yhtiö hankki omistukseensa Ontzinc Corporationin koko osakekannan 12. maaliskuuta 2002. Kaupan seurauksena yhtiö vaihtoi 15. syyskuuta 2002 nimekseen Ontzin Corporation.[2]

Yhtiön hankkiessa omistukseensa Hudson Bay Mining and Smelting Co., Limitedin se vaihtoi 24. joulukuuta 2004 nimekseen HudBay Minerals Inc.[3]

21. marraskuuta 2008 HudBay Minerals ja Lundin Mining Corporation julkistivat aikomuksensa yhdistää toimintonsa ja muodostaa uusi kanadalainen kaivostoiminnan johtava yhtiö. Fuusio kuitenkin epäonnistui, sillä se aiheutti HudBay Mineralsin osakkeiden arvon putoamisen lähes puoleen.

9. tammikuuta 2009 HudBay Minerals tiedotti lakkauttavansa kaivostoiminnan huoltoa lukuun ottamatta Chisel North Mine -kaivoksella sinkin hinnanlaskun ja kohonneiden kustannusten vuoksi. Kaivos lopetti toiminnan helmikuun lopulla. Kaivos sijaitsee Snow Laken kylässä Manitobassa, ja lakkauttaminen koski noin sataa kylän noin 800 asukkaasta.

Kaivostoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HudBay Mineralsilla on toimintaa kahdessa maanalaisessa kaivoksessa Manitobassa. Trout Lake Mine ja uudempi 777 Mine sijaitsevat lähellä Flin Flonin kaupunkia. Kaivokset tuottavat sinkkiä ja kuparia sekä pieniä määriä kultaa ja hopeaa. Suljettu Chisel Lake Mine tuotti korkealaatuista sinkkimalmia pienellä tuotantoteholla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pan American Resources Inc. 1996 Annual Report
  2. Ontzinc Corporation SCHEDULE "C" filing December 20, 2002
  3. Ontzinc Corporation December 23, 2004 News Release

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]