Flin Flon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flin Flon
Kalliolle rakennettu kaupunki.
Kalliolle rakennettu kaupunki.

Flin Flon

Koordinaatit: 54°46′0″N, 101°51′0″W

Valtio Kanada
Provinssi Manitoba ja Saskatchewan
Hallinto
 – Asutustyyppi Kaupunki
 – Pormestari George Fontaine
Kunnanvaltuusto 6 paikkaa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16,25 km²
Korkeus 300 m
Väkiluku (2021) 5 099
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5
Postinumero R8A xxx
Suuntanumero(t) 204Flin Flon on kaupunki Manitoban ja Saskatchewanin provinssien rajalla Kanadassa. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan kaupungissa asui 5 099 asukasta.[1][2]

Kaupunki on perustanut 1927 alueelta kuparia ja sinkkiä kaivanut kaivosyhtiö Hudson Bay Mining and Smelting. Canadian National Railway rakensi kaupunkiin rautatielinjan vuonna 1928, ja kaivosyhtiö rakensi kaupunkiin kaivoksen lisäksi sulattamon ja 101 megawatin vesivoimalaitoksen Island Fallsiin Saskatchewanin puolelle.

Kaupungin asukasluku kasvoi huomattavasti suuren laman aikana 1930-luvulla, kun laman lannistamat maanviljelijät hylkäsivät ammattinsa ja ryhtyivät kaivostyöläisiksi. Yhdyskuntarakenne organisoitiin vuonna 1933, ja Flin Flonista tuli kaupunki vuonna 1970.

Flin Flon on edelleen kaivostoiminnan keskus, ja kaupunkiin on perustettu useita uusia kaivoksia. Kaupungin matkailuvaltteina ovat alueen runsaslukuiset järvet, ja siitä on tullut suosittu matkakohde.

Albertan ja Saskatchewanin rajalla sijaitsevan Lloydminsterin kaupungin tavoin Flin Flon sijaitsee kahden provinssin rajalla. Suurin osa Flin Flonin kaupungista sijaitsee kuitenkin Manitoban puolella. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Manitoban puoleisessa osassa asui 5 363 asukasta, ja loput 229 asuivat Saskatchewanin puolella.

Sinkintuotanto ja -jalostus tuottaa tavallisesti suuria rikkidioksidipäästöjä. Hudson Bay Mining and Smelting käyttää jalostustoiminnassaan tekniikkaa, joka poistaa suurimman osan päästöistä.

Flin Flonissa on syntynyt jääkiekkolegenda Bobby Clarke. Kaupungissa toimii jääkiekkojoukkue Flin Flon Bombers.

Nimen alkuperä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi on peräisin J. E. Preston Muddockin kirjoittaman romaanin The Sunless City päähenkilöstä Josiah Flintabbatey Flonatinilta. Etsiessään malmiesiintymiä Tom Creighton löysi paperikantisen kirjan erämaasta. Tarinan sankari Flonatin ohjasi sukellusveneen pohjattoman järven halki, ja kulkiessaan kullan reunustamasta aukosta hän löysi maanalaisen maailman.[3]

Kun Creighton löysi kannattavan kuparisuonen, hän antoi kaivokselle nimeksi päähenkilön nimestä lyhennetyn muodon Flin Flon's Mine. Kaivoksen ympärille kasvanut kaupunki otti nimen yleiseen käyttöön. Flin Flon on Kaliforniassa sijaitsevan Tarzanan ohella toinen kuvitteellisen hahmon mukaan nimetty paikkakunta.

Josiah Flintabbatey Flonatin on tunnustettu paikallisesti niin merkittäväksi hahmoksi, että sikäläinen kauppahuone lyötätti arvoltaan kolmen Kanadan dollarin kolikoita, jotka kelpasivat maksuvälineiksi kaupungin alueella vuoden ajan. Kaupungissa sijaitsevan Flonatinin patsaan on suunnitellut sarjakuvapiirtäjä Al Capp.

Marihuanan tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flin Flon nousi kansainvälisiin otsikoihin vuonna 2000, kun Kanadan hallitus myönsi viiden vuoden sopimuksen saskatoonilaiselle Prairie Plant Systems -yhtiölle lääkekannabiksen tuotantoon. Yhtiö käytti hyväkseen hylättyä maanalaista kupari-sinkkikaivosta ja tuotti vuosittain 400 kilogrammaa lääkemarihuanaa. Turvallisuussyistä tuotantotilat sijaitsivat maan alla 365 metrin syvyydessä.[4]

  1. Census Profile (Flin Flon: Manitoba) 2021. Statistics Canada. Viitattu 10.5.2023. (englanniksi), (ranskaksi)
  2. Census Profile (Flin Flon: Saskatchewan) 2021. Statistics Canada. Viitattu 10.5.2023. (englanniksi), (ranskaksi)
  3. How Flin Flon Got its Name The City of Flin Flon. Arkistoitu 25.8.2012. Viitattu 18.8.2012. (englanniksi)
  4. About Us Prairie Plant Systems Inc. Arkistoitu 25.6.2012. Viitattu 18.8.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]