Hruštšovka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hruštšovka (ven. хрущёвка) on Neuvostoliitossa nopeasti ja halvalla 1950–1960-luvulla tiilistä tai betonielementeistä rakennettu 3–5-kerroksinen hissitön kerrostalo, joka on saanut nimensä maan silloisen päämiehen Nikita Hruštšovin mukaan. Taloissa asumisväljyydeksi määriteltiin 10 neliötä henkeä kohden. Hruštšovkojen rakentamisprojektien tarkoituksena oli tarjota asuntoja aikakaudella maaseudulta kaupunkeihin muuttaneille ihmisille.[1]

Hruštšovkat mahdollistaneet ensimmäiset elementtitalot rakennettiin jo Stalinin aikana 1948 Moskovaan nykyisen Sokolinin mäen piirin alueelle ja Horoševskoje šosselle yksittäisin projektein Neuvostoliiton arkkitehtiakatemian Gosstroiprojektin ja Mosgorprojektin suunnitelmien mukaisesti. Suunnitelmia laati Vitali P. Lagutenko (sarja-7).

Hruštšovkat edustivat rakennusteknisesti tehokasta uutta rakentamista rakennusmateriaalia ja työtä enemmän vaatineiden Stalinin aikaisten paksuseinäisten talojen korvaajina uusasuntotuotannossa. Niiden kestävyys kuitenkin oli edellisiä heikompi, mikä huomattiin mm. Armenian maanjäristyksessä joulukuussa 1988. Saumoistaan tiivistetty elementtitalo ei yleisesti ottaen ole yhtä vahva kuin perinteisemmät paksuseinäisemmät ja rakentamistavaltaan kalliimmat vanhemmat paikoilleen rakennetut ratkaisut.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hruštšovkia Cardenasissa Kuubassa
Hruštšovka Kulagininkadulla Tomskin kaupungissa
Kolmikerroksinen tiilihruštšovka Narva-Jõesuussa
Remontoitu hruštšovka Koplissa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helanterä, Antti ja Tynkkynen, Veli-Pekka: Maantieteelle Venäjä ei voi mitään, s. 81-82. Ajatus kirjat, 2003. ISBN 951-20-6228-3.