Elementtitalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elementtitalon pystytys (GIF-animaatio).

Elementtitalo on kerros- tai pientalo, joka rakennetaan yhdistelemällä talotehtaalla valmistettuja rakennuselementtejä toisiinsa. Elementtitalon pystyttäminen on huomattavasti nopeampaa kuin niin sanottu paikalla rakentaminen.

Suomessa siirryttiin 1960-luvulla betonielementeistä koottujen kerrostalojen rakentamiseen. Elementtitaloja suunnitelleissa arkkitehtitoimistoissa työskenteleviä ohjeistettiin tuolloin, ettei talojen tarvitse olla kestäviä, koska ne puretaan 30 vuoden kuluttua purkutyötä varten erikseen valmistettavilla jättimäisillä leikkureilla.[1][2]

Suomen ensimmäinen huomattava rakennus, jonka rakentamisessa käytettiin elementtitekniikkaa, oli vuonna 1957 valmistunut Helsingin yliopiston Porthania. Ensimmäinen lähiö, jonka rakentamisessa käytettiin järjestelmällisesti elementtitekniikkaa, oli 1960-luvun alkupuolella rakennettu Helsingin Pihlajamäki.

Elementtikerrostaloja on rakennettu paljon myös entisen Neuvostoliiton alueilla, etenkin Venäjällä. Neuvostoliitossa 1950–1960-luvuilla rakennettuja elementtitaloja kutsutaan hruštšovkaksi. Hruštšovkia on asuinkäytössä edelleen hyvin paljon ja niitä löytyy jokaisesta Venäjän kaupungista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.