Howard Schultz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howard Schultz
Henkilötiedot
Syntynyt19. heinäkuuta 1953 (ikä 70)
Brooklyn, New York, Yhdysvallat
Muut tiedot
Omaisuus Nousua 3 miljardia USD (2018)[1]
Yritys Starbucks
Aiheesta muualla
www.howardschultz.com

Howard Schultz (s. 19. heinäkuuta 1953 Brooklyn, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen liikemies ja miljardööri, joka on Starbucks-kahvilaketjun pääomistaja ja pitkäaikainen pääjohtaja.

Schultz otti Starbucks-ketjusta vastuun vuonna 1980. Hän laajensi liikkeen 11 myymälästä 28 000 myymälän kokoiseksi kansainväliseksi pörssiyritykseksi.

Varhaiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schultz syntyi juutalaiseen perheeseen Brooklynissä, New Yorkissa vuonna 1953. Hänen isänsä oli sotaveteraani, joka ajoi työkseen kuorma-autoa. Kotiolot olivat vaatimattomat.[2] Schultz sai opiskelupaikan urheilustipendillä Pohjois-Michiganin yliopistoon, mutta hänellä ei ollut motivaatiota urheilla. Hän teki sekalaisia töitä muun muassa baarimikkona ja opintojen jälkeen hiihtokeskuksessa Michiganissa. Hän toimi myös myynnissä Xeroxilla ja ruotsalaisessa Hammarplast-yhtiössä päivittäistavaratuotteiden parissa.

Ura ja Starbucks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970- ja 80-luvuilla Starbucks oli ensisijaisesti paikallinen, pieni paahtimo. Schultz meni Starbucksille töihin 80-luvun alussa. Vuonna 1987 hän osti Starbucks-brändin ja 17 myymälää omistajilta, jotka eivät uskoneet ketjuideaan.

Yhtiössä hän oli vaikuttunut yrityksen kahvitietoudesta ja ilmoitti halunsa työskennellä yhtiössä. Vuoden päästä hän oli jo markkinointijohtaja. Matkoillaan Italiassa hän huomasi kahviloiden sijainnin ja tärkeyden kulttuurissa. Hän halusi muuttaa yhtiön suunnan pelkästä papukahvin jauhamisesta, teestä ja mausteista kohti espresso-kulttuuria, johon kuului myös syöminen. Omistajat kieltäytyvät ja turhautunut Schultz päätti jättää yrityksen vuonna 1985. Hän avasi ensimmäisen kahvilansa lainaten muun muassa Starbucksin omistajilta. Vuonna 1986 hänellä oli riittävästi pääomaa ja liike nimeltä "Il Giornale" avattiin. Liikkeessä tarjottiin kahvin lisäksi jäätelöä, istumapaikkoja ja taustalla soi oopperamusiikki italialaiseen tapaan. Kaksi vuotta myöhemmin Starbucksin johto päätti keskittyä kahvipapuhin ja teen myyntiin ja luopua kahvilatoiminnoista. Schultz osti kahvilat 3,8 miljoonalla dollarilla ja vaihtoi samalla oman kahvilansa nimeksi Starbucks.

Schultz ei uskonut franchisetoimintaan ja piti omistajuuden kokonaan itsellään. Vuonna 1992 Starbucks listautui pörssiin. Vuonna 2000 Schultz siirtyi pois pääjohtajan tehtävistä ja keskittyi miettimään ainoastaan globaalia strategiaa, kunnes palasi vuonna 2008 takaisin pääjohtajan tehtäviin. Uusia myymälöitä avattiin, mutta niiden myynti sakkasi. Schultz irtisanoi monia johtotehtävissä olevia ja sulki satoja kannattamattomia myymälöitä. Hän keskittyi teknologiaan ja uuteen kanta-asiakasohjelmaan (Starbucks Reward Card) ja orgaaninen kasvu alkoi ja sijoittajat olivat tyytyväisiä.

Vuonna 2017 Schultz astui syrjään pääjohtajan tehtävistä ja siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi[2][3]

Presidentinvaalit 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schultz kertoi aikeestaan osallistua Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaaleihin itsenäisenä ehdokkaana. Schultzin mukaan demokraattinen puolue oli siirtynyt liian vasemmalle ja puolueen ehdokkaiden sosialistiset ohjelmat, kuten julkinen terveydenhuolto ja koulutus, kasvattaisivat valtionvelkaa kestämättömällä tavalla, mikä tarkoittaisi, ettei niihin lupauksista huolimatta olisi varaa.[4] Demokraattinen puolue pelkäsi, että Schultzin ehdokkuus veisi demokraattisen puolueen ehdokkailta sen verran ääniä, että Schultz tulisi auttaneeksi Donald Trumpin toiselle kaudelle. Schultzin mukaan hän ei halunnut Trumpin voittavan toista kautta.[5] Dokumentaristi Michael Moore kannusti Yhdysvaltojen kansalaisia boikotoimaan Starbucks-kahvilaketjua, kunnes Schultz luopuisi aikeestaan osallistua vaaleihin.[6]

Schultzin mukaan kapitalismin panettelu on oikeutettua, mutta sosialismi on hänen mielestään liian äärimmäinen vastaus. Hänen mielestään valtio ei voi ratkaista kaikkia amerikkalaisten ongelmia. Schultzin mukaan sosialismi ei sovi yhteen sen lupauksen kanssa, jota Yhdysvallat maana edustaa eikä niiden mahdollisuuksien kanssa, joita yhteiskunnassa täytyy luoda Yhdysvaltojen väestölle.[7]

Eturistiriidan välttämiseksi Schultz lupautui myymään omistamansa Starbucksin osakkeet, jos hänet valittaisiin presidentiksi.[8]

Omaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schultz on Forbesin miljardöörilistan sijalla 887. Lisäksi hän on Forbesin 400 rikkaimman amerikkalaisen listalla sekä The 100 Greatest Business Minds -listalla. Hänen netto-omaisuutensa arvioidaan olevan kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]