Howard Schultz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howard Schultz
Howard Schultz by Gage Skidmore.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt19. heinäkuuta 1953 (ikä 67)
Brooklyn, New York City, Yhdysvallat
Muut tiedot
Omaisuus Nousua 3 miljardia USD (2018)[1]
Yritys Starbucks
Aiheesta muualla
www.howardschultz.com

Howard Schultz (s. 19. heinäkuuta 1953 Brooklyn, New York City, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen liikemies ja miljardööri, joka on Starbucks-kahvilaketjun pääomistaja ja pitkäaikainen pääjohtaja.

Schultz otti Starbucks-ketjusta vastuun vuonna 1980. Hän laajensi liikkeen 11 myymälästä 28 000 myymälän kokoiseksi kansainväliseksi pörssiyritykseksi. Starbucks on yksi tunnetuimpia brändejä.

Varhaiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schultz syntyi juutalaiseen perheeseen Brooklynissä New Yorkissa vuonna 1953. Hänen isänsä oli sotaveteraani ja ajoi työkseen kuorma-autoa. Kotiolot olivat vaatimattomat.[2] Hän sai opiskelupaikan urheilustipendillä Pohjois-Michiganin yliopistoon, mutta ilman motivaatiota urheilla. Hänellä oli sekalaisia töitä mm baarimikkona ja opintojen jälkeen hiihtokeskuksessa Michignissa. Hän toimi myös myynnissä Xeroxilla ja ruotsalaisella Hammarplast-yhtiöllä päivittäistavaratuotteiden parissa.

Ura ja Starbucks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970- ja 80-luvuilla Starbucks oli lähinnä paikallinen pieni paahtimo ensin ja vasta toiseksi kahvila. Schultz meni Starbucksille töihin 80-luvun alussa. Vuonna 1987 hän osti Starbucks-brändin ja 17 myymälää omistajilta, jotka eivät uskoneet ketjuideaan.

Yhtiössä hän oli vaikuttunut yrityksen kahvitietoudesta, ja ilmoitti halunsa tehdä töitä yhtiössä. Vuoden päästä hän oli jo markkinointijohtaja. Matkoillaan Italiassa hän huomasi kahviloiden sijainnin ja tärkeyden kulttuurissa. Hän halusi muuttaa suunnan espresso kulttuuriin mukaan lukien syöminen mieluummin kuin pelkkä papukahvin jauhaminen, tee ja mausteet kuin oli aina tehty. Omistajat kieltäytyvät ja turhautunut Schultz päätti lähteä talosta vuonna 1985. Hän avasi ensimmäisen kahvilansa lainaten mm. Starbucksin omistajilta. Vuonna 1986 raha oli kasassa ja liike nimeltä "Il Giornale" avattiin. Liike tarjoili kahvin lisäksi jäätelöä, istumapaikkoja ja oopperamusiikkia taustamusiikkina italialaiseen tapaan. Kaksi vuotta myöhemmin Starbucksin johto päätti keskittyä kahvipapuhin ja teen myyntiin ja luopua kahvilatoiminnoista. Schultz osti kahvilat 3,8 miljoonalla USD:lla, ja samalla vaihtoi oman kahvilansa Starbucks-nimiseksi.

Schultz ei uskonut franchisetoimintaan ja piti omistajuuden kokonaan itsellään. Vuonna 1992 Starbucks listautui pörssiin. Vuonna 2000 hän siirtyi pääjohtajan tehtävistä pois miettimään ainoastaan globaalia strategiaa, kunnes 2008 palasi takaisin pääjohtajan tehtäviin. Uusia myymälöitä avattiin, mutta niiden myynti sakkasi. Hän irtisanoi monia johtotehtävissä olevia ja sulki satoja kannattamattomia myymälöitä.Hän käänsi kelkan teknologiaan ja uuteen kanta-asiakasohjelmaan (Starbucks Reward Card), orgaaninen kasvu taas alkoi ja sijoittajat olivat tyytyväisiä.

Vuonna 2017 hän päätti astua syrjään pääjohtajan tehtävistä siirtyen hallituksen puheenjohtajaksi[2][3]

Presidentinvaalit 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schultz kertoi aikeestaan osallistua Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaaleihin itsenäisenä ehdokkaana. Schultzin mukaan demokraattinen puolue on siirtynyt liian vasemmalle. Schultzin mukaan demokraattisen puolueen ehdokkaiden julkinen terveydenhuolto, julkinen koulutus ja muut sosialistiset ohjelmat kasvattavat valtionvelkaa kestämättömällä tavalla, mikä tarkoittaa ettei niihin ole lupauksista huolimatta varaa.[4] Demokraattinen puolue on huolissaan, että Schultzin ehdokkuus vie demokraattisen puolueen ehdokkailta sen verran ääniä, että Schultz tulee auttaneeksi Trumpin toiselle kaudelle. Schultzin mukaan hän ei halua nähdä Trumpin voittavan toista kautta.[5] Dokumentintekijä Michael Moore kannusti Yhdysvaltojen kansalaisia boikotoimaan Starbucks-kahvilaketjua, kunnes Schultz luopuu aikeestaan osallistua vuoden 2020 presidentinvaaleihin.[6]

Schultzin mukaan kapitalismin panettelu on oikeutettua, mutta sosialismi on hänen mielestään liian äärimmäinen vastaus. Schultzin mielestä valtio ei voi ratkaista kaikkia amerikkalaisten ongelmia. Schultzin mukaan sosialismi on yhteensopimaton sen lupauksen kanssa jota Yhdysvallat maana edustaa ja niiden mahdollisuuksien kanssa joita yhteiskunnassa täytyy luoda Yhdysvaltojen väestölle.[7]

Schultz on lupautunut myymään eturistiriidan välttämiseksi omistamansa Starbucksin osakkeet, jos hänet valitaan presidentiksi.[8]

Omaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forbesin listoilla hän on sijalla 887 miljardööreissä, Forbes 400 rikkaimmat amerikkalaiset ja The 100 Greatest Business Minds listoilla. Hänen netto-omaisuudeksi arvellaan 3 mrd USD.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]