Hortonomi (AMK)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hortonomi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hortonomi (AMK) on puutarha-alan ammattikorkeakoulututkinnon tutkintonimike. Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä, ja sen suorittaminen kestää neljä vuotta.[1] Hortonomiksi voi kouluttautua sekä puutarhatalouden että maisemasuunnittelun linjalta.

Puutarhatalouden koulutusohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarhatalouden hortonomi on puutarhakasvien tuotannon, käsittelyn ja tuotekehityksen asiantuntija. Puutarhatalouden koulutusohjelmassa voi suuntautua kasvihuonetuotantoon, avomaan ravintokasvituotantoon, taimitarhatuotantoon ja -kauppaan, luonnonmukaiseen viljelyyn, yritystoimintaan tai puutarhakasvien tuotteistamiseen, kuten tilaviinituotantoon. Hortonomit työskentelevät erilaisissa vastuullisissa tehtävissä kaupan, viljelyn, hallinnon, opetuksen ja neuvonnan alalla. Vankka pohja yritystaloudessa antaa edellytykset toimia haasteellisissa taloustehtävissä.[2]

Maisemasuunnittelun koulutusohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maisemasuunnittelun hortonomi on maiseman sekä viherympäristön suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon ammattilainen.[3] Maisemasuunnittelun opinnoissa voi suuntautua joko maisemasuunnitteluun tai viherrakentamiseen.[2] Maisemasuunnittelua opiskelleet sijoittuvat yleensä suunnittelutoimistoihin tai kuntien palvelukseen suunnittelemaan yksityispihoja tai puistoja. Monet perustavat myös oman yrityksen.

Oppilaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1910 perustettu Lepaan puutarhaopisto[4] oli alkujaan ainut hortonomeja kouluttanut oppilaitos. Nykyisin hortonomeja valmistuu Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön lisäksi myös ruotsinkielisestä ammattikorkeakoulusta Noviasta (aik. YH Sydväst) Tammisaaresta.

Vuoden Hortonomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hortonomien Yhdistys ry valitsee vuosittain ansioituneen hortonomin Vuoden Hortonomiksi. Vuoden 2012 hortonomiksi valittiin maisemasuunnittelun lehtori Outi Tahvonen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.