Homeros Byzantionlainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Homeros Byzantionlainen
Ὅμηρος ὁ Βυζάντιος
Henkilötiedot
Syntynyt300-luku eaa.
Byzantion
Kuollut200-luku eaa.
Ammatti grammaatikko, tragediakirjailija
Kirjailija
Tuotannon kielimuinaiskreikka
Aikakausi antiikki
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Homeros Byzantionlainen (m.kreik. Ὅμηρος ὁ Βυζάντιος, Homēros ho Byzantios, lat. Homerus; 300200-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen grammaatikko ja tragediakirjailija, joka oli kotoisin Byzantionista.[1] Häntä kutsuttiin myös nimellä Homeros Nuorempi (Ὅμηρος Νεότερος, Homēros Neoteros) erotuksena vanhemmasta, tunnetummasta Homeroksesta.

Nuorempi Homeros toimi Ptolemaios Filadelfoksen aikana noin vuonna 280 eaa. Hänen isänsä oli grammaatikko Andromakhos ja äiti runoilijatar Myro. Homeros oli yksi seitsemästä runoilijasta, jotka luettiin kuuluviksi niin kutsuttuun aleksandrialaiseen plejadiin. Hänen kirjoittamiensa tragedioiden lukumääräksi mainitaan eri antiikin aikaisissa lähteissä joko 45, 47 tai 57. Hänen tragediansa ovat kokonaan kadonneet, ja niistä tiedetään vain yhden nimi, Eurypyleia (Εὐρυπύλεια).[1][2]

Homerokselle oli pystytetty patsas, joka sijaitsi Zeuksippoksen kylpylässä Byzantionissa.[1]

  1. a b c Smith, William: ”Homerus (2)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Suda, Ὅμηρος, Μυρώ; Johannes Tzetzes: Khiliades 12.209, Lykofronista (Ad Lycophronem) s. 264, ed. Müller; Diogenes Laertios: Merkittävien filosofien elämät ja opit 9.113.