Hiusväri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee värjäämistä. Hiusten väri kertoo luonnollisista väreistä.
Hiusten värjäys käynnissä

Hiusväri on hiusten värjäämiseen tarkoitettu väriaine. Väriaineen tarkoitus on peittää ihmisen oma luonnollinen hiusväri tai vaalentaa tai tummentaa väriä. Hiusvärin värjäyskyky perustuu hapettuviin esiväriaineisiin sekä niiden sekaan lisättävään hapettavaan aineeseen. Lähes kaikkiin väreihin on lisätty myös jotain emäksistä ainetta värjäyksen nopeuttamiseksi.

Hiuksia on värjätty ainakin 4 000 vuoden ajan. Assyrialaisessa ohjeessa neuvotaan värjäykseen käytettäväksi kassiakanelia ja purjoa. Nykyisten kemiallisten analyysien perusteella tuolloin käytetyt väriaineet olivat myös varsin kestäviä.[1]

Kevytvärillä ei voida tehdä suuria värimuutoksia. Sillä on mahdollista ainoastaan tummentaa tai kirkastaa omaa hiusväriä, koska kevytvärissä käytettävä hapetin luovuttaa vähemmän happea. Myös vaikutusaika hiuksissa on pienempi kuin kestovärissä. Kevytväri kestää väristä riippuen 10-20 pesua. Huokoisissa eli paljon värjätyissä, kuivissa ja käsitellyissä hiuksissa kevytväri kestää jopa kauemmin kuin kestovärit.

Kestovärillä voidaan saavuttaa suurempi värimuutos kuin kevytväriä käytettäessä. Vain kestoväri pystyy täysin peittämään harmaan värin hiuksissa. Kestoväri ei peseydy täysin pois hiuksista koskaan. Kestoväri haalenee kyllä ajan myötä mutta ei lähde täydellisesti pois. Poikkeuksena ovat vaaleat sävyt, jotka eivät lähde pois kuin vain odottamalla, että oma hiusväri kasvaa takaisin. Ainoa keino päästä kestoväristä kokonaan eroon on värinpoisto.

Hiusväriä poistetaan kahdella tavalla: joko hapettamalla tai pelkistämällä eli emäksisellä tai happamalla värinpoistolla. Värinpoistossa poistuu sekä hiusten oma luonnollinen väri että keinotekoinen hiusväri. Joitain hiusvärejä, kuten metallivärejä, ei saada pois välttämättä kummallakaan näistä menetelmistä. Jos hiusväri on voimakkaasti kerrostunut, sen poistaminen voi olla hankalaa, jopa mahdotonta. Värinpoiston jälkeen hiukset ovat lähes poikkeuksetta keltaiset tai oranssit, riippuen lähtökohdasta.

Värinpoisto on hiuksille tehtävistä kemiallisista käsittelyistä hiuksia kuluttavin, joten väripoistoa ei suositella käytettäväksi moneen kertaan, varsinkaan, jos hiukset ovat jo valmiiksi huonossa kunnossa.

Suoraväri on poispeseytyvä väri. Väri kiinnittyy ainoastaan hiuksen pinnalle suomukerroksen päälle. Suoraväri kestää noin kahdeksan pesua. Muista hiusväreistä poiketen suoraväri ei vahingoita hiusta lainkaan. Suoraväri lähtee usein myös helposti kalusteista ja tekstiileistä. Väri pysyy samana, jopa pesun jälkeen. Suoraväri ei jätä haaleata väriä hiuksiin, vaan ne palaavat takaisin entiseen väriinsä.

Hiusvärien värikoodit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värikoodit saattavat vaihdella valmistajan mukaan, mutta yleisesti käytetään seuraavia numerokoodeja:

 • 1. musta
 • 2. mustanruskea
 • 3. tummanruskea
 • 4. ruskea
 • 5. vaaleanruskea
 • 6. tummanvaalea
 • 7. vaalea
 • 8. kirkkaanvaalea
 • 9. aivan kirkkaanvaalea
 • 10. puhtaanvaalea
 • Päävivahteen jälkeen 0 tarkoittaa voimakkaampaa päävivahdetta: esimerkiksi 6.60. on tummanvaalea voimakas punainen.
 • Päävivahteen numeron toistaminen tarkoittaa syvempää päävivahdetta: esimerkiksi 6.66. on tummanvaalea syvä punainen.
 • Päävivahdetta ennen 0 tarkoittaa keveämpää päävivahdetta.
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: juurikasvu.

Tyvikasvu on hiustenvärjäyksen jälkeistä, luonnollisen hiusvärin pyrkimistä esiin. Jos henkilö esimerkiksi värjää hiuksensa tummanpunaiseksi mutta hänen luonnollinen värinsä on vaalea, niin riittävän ajan jälkeen henkilön päälaella alkaa näkyä vaaleita hiuksia, tyvikasvua. Tämän jälkeen kyseinen henkilö saa tyvikasvun pois värjäämällä hiukset uudestaan samalla hiusvärillä. Tyvikasvu koetaan useimmiten ruman tai epämiellyttävän näköiseksi.

Terveysriskit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiusvärien käyttöön on todettu liittyvän monia terveysriskejä. Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistun väitöskirjan mukaan on olemassa vahvoja viitteitä siitä, että hiusten värjääminen lisää riskiä sairastua rintasyöpään[2].

Hiusvärit rikostutkimuksessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikospaikalle pudonneen hiuksen värijäämät ja jopa eri hiusvärivalmistajien tuotemerkit voidaan nykyisin tunnistaa. Menetelmä keksittiin pinta-avusteisella Ramanin spektroskopialla. Jokainen testattu väriaine luo siinä oman, ainutlaatuisen kuvion. Menetelmä on nopeampi kuin hiuksesta tehtävä dna-tutkimus, joka vaatii kokonaisen hiuksen ja kestää kauan. Vaikka usein oikaistaan tekemällä hiustutkimus mikroskoopilla, ulkonäön perusteella, tämäntyyppinen vertailu on subjektiivinen ja epävarma.[3]

 1. Tieteen kuvalehti Historia 15/2013, s.10
 2. Hormonaalisella ehkäisyllä ja hiusvärien käytöllä on vaikutus rintasyöpäriskiin. 8.3.2017. Helsingin yliopisto. https://www.sttinfo.fi/tiedote/hormonaalisella-ehkaisylla-ja-hiusvarien-kaytolla-on-vaikutus-rintasyopariskiin?publisherId=3747&releaseId=57665086
 3. Konttinen, Matti: Hiusväri voi johtaa rikollisen jäljille Ylen uutiset. 22.2.2015. Viitattu 22.2.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]