Hirvihaaran kartano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirvihaaran kartano

Hirvihaaran kartano on hotellina ja ravintolana toimiva kartano Mäntsälässä Mustijoen varrella Hirvihaaran kylässä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirvihaaran kartano on osa entisestä Lassilan tilasta, joka vuonna 1759 jaettiin kahteen ja myöhemmin neljään osaan. Yksi osista nimettiin Hirvihaaraksi läpivirtaavan joen mukaan.

Kartanon rakennutti vuonna 1918 Hirvihaaran tulitikkutehtaan omistaja, insinööri Herman Holmberg (1874–1926). Kartanon päärakennus on arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema. Puistoalueen puutarha-arkkitehtinä toimi Paul Olsson. Vuonna 1928 kartanon omistus siirtyi Holmbergin kuoltua vuodeksi Mäntsälän kunnalle.

Vuonna 1929 kartanon osti liikemies Mikael Sakkinen. Hän oli Mäntsälän kapinan johtomiehiä ja tarinan mukaan hänet haettiin vuonna 1932 kartanosta kuudenkymmenen poliisin voimin vankeustuomiota suorittamaan. Konkurssissa kartano palautui Mäntsälän kunnalle, joka omisti kartanon pari vuotta. Vuonna 1934 kaupparekisteriin ilmoitettiin Hirvihaaran kartano Oy, jonka aikana kartano oli maanviljelykäytössä.

Vuodet 1939–1952 kartanon omistivat vapaaherra Johan ja vapaaherratar Dagmar Ramsay (o.s. Ruin) sekä heidän lapsensa Oneida ja Anders. Sota-aikana kartanossa toimi sotilaiden toipilaskoti, jota johti Dagmar Ramsay. Kartanon korkea torni toimi ilmavalvontatornina.

Vuonna 1952 kartanon osti Helsingin kaupunki ja sinne kuljetettiin laitapuolen kulkijoita olympialaisten ajaksi. Tämän jälkeen kartano toimi kunnallisena vanhainkotina vuoteen 1989 asti, jolloin Mäntsälän kunta lunasti sen itselleen huonokuntoisena. Vuonna 1992 Mäntsälän kunta myi kartanon Arto Hakalalle. Hän teki perusteellisen kunnostuksen, jolloin kartano sai nykyasunsa. Vuonna 2000 valmistui Ruusutaloon lisää majoitustilaa. Vuonna 2013 avattiin 230 neliön lasipaviljonki kartanon vieraiden ympärivuotiseen käyttöön.

Hotelli-ravintola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1992 lähtien hotelli Hirvihaaran Kartano on toiminut mm. kokouksien ja juhlatilaisuuksien pitopaikkana. Kartanossa toimii myös ravintola.[1] Hotellissa on 29 majoitushuonetta sekä useita kokoustiloja että Rotisseur-tasoinen ravintola. Kartanon alueella on savusauna, tenniskenttä ja keittiöpuutarha.

Kartanon Lasipaviljonki on pinta-alaltaan 230 m2. Rakennuksen kantavana runkona toimivat rautakaaret, suurten ikkunoiden ja ovien rautaristikot on valmistettu Porissa. Kirkkaana loistavat kristallikruunut puolestaan on tehnyt Hirvihaaran kylässä toimiva yritys. Päätalo ja Lasipaviljonki ovat yhteydessä toisiinsa yhdyskäytävällä. Lasipaviljongissa on kaikkina vuodenaikoina niin kokouksia, seminaareja, koulutuksia, valmennuksia, juhlia, konsertteja kuin tuotelanseerauksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mäntsälän kartanoita Päijät-Hämeen museomatka. Päijät-Hämeen museoverkko. Viitattu 2.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.