Hipponaks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hipponaks Guillaume Rouillén teoksessa Promptuarii Iconum Insigniorum (1553).

Hipponaks (m.kreik. Ἱππῶναξ, Hippōnaks, lat. Hipponax; 500-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen jambirunoilija, joka oli kotoisin Efesoksesta. Efesoksen tyranni Athenagoras karkotti hänet vuonna 540 eaa., ja hän muutti Klazomenaihin, missä eli lopun ikänsä köyhyydessä.[1][2]

Hipponaks oli kolmas klassisista jambirunoilijoista Arkhilokhoksen ja Semonideen jälkeen. Häntä on pidetty parodian kehittäjänä. Jambista hän kehitti oman muunnelmansa, jota on kutsuttu nimellä kholiambi (khōliambos), skazōn ja Hipponaksin trimetri.[1][2] Siinä katkonaisuus luo koomisen vaikutelman. Hänen mukaansa on nimetty myös lyyrisen runouden hipponacteus-säe. Hipponaks kirjoitti runonsa joonialaisella murteella ja käytti paljon lyydialaisia lainasanoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 493. Osa II. Boston: Little, Brown and Company, 1867. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911), hakusana ”Hipponax”. Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hipponaks: Runot. Teoksessa Saarikoski, Pentti: Runot ja Hipponaksin runot. Helsinki: Otava, 1959. Julkaistu myös seuraavissa teoksissa: Saarikoski, Pentti: Runoja 1958-1962. Helsinki: Otava, 1962. Saarikoski, Pentti: Tähänastiset runot. Helsinki: Otava, 1977. Saarikoski, Pentti: Nuoruuden runot. Kreikkalainen kausi 1958-1959. Helsinki: Otava, 1994. ISBN 951-1-13096-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hipponaks-fragmentteja Oxyrhynchus Online. The Imaging Papyri Project, University of Oxford. (englanniksi) (muinaiskreikaksi)