Hercules Victorin temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hercules Victorin temppeli Rooman Piazza Bocca della Veritalla

Hercules Victorin temppeli (Hercules voittajan temppeli, ital. Tempio di Ercole Vincitore) tai Hercules Olivariuksen temppeli on antiikin ajalla rakennettu roomalainen temppeli. Se sijaitsee Roomassa, Piazza Bocca della Veritalla, Forum Boariumin alueella. Lähistöllä virtaa Tiberjoki. Forum Boarium oli antiikin aikana karjamarkkinoiden pitopaikkana. Yksi Herculeen jumalallisista tehtävistä oli estää kärpästen ja koirien pääsy alueelle.

Temppelin on luultavimmin rakennuttanut 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua Lucius Mummius, Akhaian liiton kukistaja ja Korintin valloittaja. Muodoltaan pyöreän temppelin läpimitta on 14,8 metriä, myös sen cella on pyöreä ja sitä ympäröivät korinttilaista tyyliä olevat pylväät. Pylväiden korkeus on 10,66 metriä ja temppeli on rakennettu tuffikiviselle perustukselle. Se on Rooman vanhin säilynyt marmorirakennus.

Rakennuksen alkuperäinen katto ja palkisto ovat hävinneet. Nykyinen tiilikatto on myöhempien aikojen tuotetta. Andrea Palladio ajatteli, että temppelillä olisi ollut kupoli, mutta tätä olettamusta pidetään nykyään virheellisenä.

Kirkoksi temppeli muutettiin vuonna 1132. Se sai tuolloin nimen Santo Stefano alle Carozze. Rakennusta korjattiin vuonna 1475 ja tuolloin alttarin yläpuolelle maalattiin fresko. Lattiaan kiinnitettiin laatta kunnioittamaan paavi Sixtus IV:tä. 1600-luvulla rakennus sai uuden nimen, Santa Maria del Sole. Rakennusta korjattiin Giuseppe Valadierin johdolla vuosina 1809–1814. Tuolloin siitä purettiin antiikin ajan jälkeiset lisärakennelmat ja se palautettiin mahdollisimman lähelle antiikin aikaista ulkoasuaan.

Vuonna 1936 temppeli tunnustettiin virallisesti muinaismuistoksi. Sitä korjattiin vuonna 1996. Kohde ei ole auki yleisölle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hercules Victorin temppeli.

Kuvia sisätiloista: http://roman-empire.net/articles/article-020.html (Arkistoitu – Internet Archive)

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.