Henrik Grönvold

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grönvoldin maalaus hävinneestä Necropsittacus borbonicus -papukaijasta vuodelta 1907.

Henrik Grönvold (18581940 Bedford, Englanti) oli tanskalainen luonnontutkija ja taidemaalari.

Grönvold oli jo lapsena kiinnostunut luonnosta ja piirsi näkemiään lintuja ja muita eläimiä. Hän opiskeli piirtämistä Kööpenhaminassa ja pääsi piirtäjäksi tanskalaiseen taidegalleriaan 1880. Vuonna 1892 Grönvold päätti lähteä Amerikkaan. Hän matkusti Englannin kautta ja sattuman kautta sai työpaikan Lontoon Natural History Museumista (British Museum), missä hän alkoi preparoida lintuja. Hänestä kehittyi nopeasti taitava luokittelija ja samalla taiteilija. Hän työskenteli museossa muutamia vuosia, kunnes liittyi William Robert Ogilvie-Grantin johtamalle tutkimusmatkalle Selvagenssaarille 1895. Palattuaan matkalta Grönvold jatkoi työskentelyä museon epävirallisena taiteilijana vielä useita vuosia.

Grönvoldin teoksia julkaistiin useissa tieteellisissä julkaisuissa, kuten Proceedings ja Transactions of the Zoological Society, Ibis ja Avicultural Magazine. Hän maalasi lukuisia tauluja Walter Rothschildille, joka julkaisi niitä Novitates Zoologicae-aikakauslehdessään, ja monia tauluja lintujen munista, mikä oli epätavallista vielä tuohon aikaan. Hän kuvitti kapteeni George Ernest Shelleyn teoksen Birds of Africa, Walter Bullerin The Birds of New Zealand, Brabournen Birds of South America, McConnellin Birds of British Guiana ja H. K. Swannin A Monograph of the Birds of Prey (1930–1945). Gregory Mathewsin teokseen The Birds of Australia (1910–1927) hän maalasi 600 taulua; myös John Gerrard Keulemans osallistui tämän teoksen kuvittamiseen. Grönvold kuvitti myös Mathewsin kahta muuta teosta, The Birds of Norfolk and Lord Howe Islands (1928) ja A Supplement to The Birds of Norfolk and Lord Howe Islands (1936).

Grönvold maalasi myös muita eläimiä, varsinkin apinoita, ja kuvitti Rothschildin kirjoituksen Notes to anthropoid apes (1906).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]