Gregory Mathews

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gregory Macalister Mathews, CBE (10. syyskuuta 1876 Merrygoen, Uusi Etelä-Wales27. maaliskuuta 1949 Winchester, Englanti)[1] oli australialainen amatööriornitologi.

Hänen vanhempansa olivat Australiassa syntyneet Robert Hamilton Mathews, maanmittari ja etnologi, ja Mary Sylvester omaa sukua Bartlett. Mathews opiskeli Singleton Grammar Schoolissa ja The King’s Schoolissa Parramattassa, missä hän keräsi linnunmunia. Hän työskenteli kuusi vuotta karja-asemalla Queenslandissa, minkä jälkeen hän palasi Uuteen Etelä-Walesiin ja ryhtyi hedelmäpuutarhuriksi. 6. toukokuuta 1902 Mathews avioitui Parramattassa varakkaan 37-vuotiaan lesken Marion Cecil Wynnen kanssa (kuollut 1938), jolla oli kaksi lasta. Perhe purjehti Englantiin, jossa Mathews uskoi toiveidensa täyttyvän.

The Birds of Australia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mathewsin elämän sisältö Englannissa olivat metsästys, kilpailut ja hevosnäytökset, kunnes hän British Museumissa vierailtuaan päätti tuottaa teoksen Australian linnuista. Richard Bowdler Sharpen rohkaisemana ja opastuksella Mathews uppoutui laajaan aiheeseen täysin. Hän teki 16-tuntisia työpäiviä tutkien, kirjoittaen ja keräten nahka- ja kirjallisuuskokoelmia. Mathews myös osti, vaihtoi tai lainasi keräilijöiltä 30 000 linnunnahkaa ja noin 5 000 kirjaa, jotka kattoivat koko lintutieteen alan. Eläviä lintuja enemmän häntä kuitenkin kiinnosti kirjallisuus. Mathews oli laajassa kirjeenvaihdossa australialaisten tutkijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa eri puolilta maailmaa. The Birds of Australian ensimmäinen osa julkaistiin Lontoossa 1910. Seuraavan vuonna Tom Iredale tuli hänen sihteerikseen. Yhteistyössä he tuottivat suuren määrän aineistoa ennen kuin Iredale muutti Australiaan 1923.

Vuonna 1914 Mathews teki maailmanympärimatkan, jolla hän tapasi lintutieteilijöitä ja keräsi nahkoja. Palattuaan Englantiin juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa hän asettui Hampshireen. Liian vanhana sotimaan hän jatkoi Birds of Australian kirjoittamista. Teoksen 12. ja viimeinen osa ilmestyi vuonna 1927. Mathewsin lukuisat muut työt käsittelivät Australian, Uuden-Seelannin sekä Lord Howen ja Norfolkinsaaren lintuluetteloita. Vuonna 1912 hän perusti Austral Avian Record -julkaisun, jota hän toimitti koko sen 15-vuotisen ilmestymisen ajan.

Asema lintutieteessä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mathewsin asema Australian lintutieteessä on kiistanalainen. Hänen pääaiheensa oli taksonomia, johon hän omaksui konservatiivisen asenteen, oletettavasti Bowdler Sharpen vaikutuksesta. Myöhemmin hän kuitenkin muutti asennettaan ja liittyi alalajeihin erikoistuneeseen koulukuntaan. Hänen luettelonsa 'Reference list to the birds of Australia' (Novitates Zoologicae, 18. tammikuuta 1912) kasvatti lajien ja alalajien määrän 800:sta 1 500:aan. Hän muutteli taksonomiaansa yhtenään, jolloin australialaiset lintutieteilijät menettivät luottamuksensa siihen. Joitakin hänen lajijaoistaan on jälkeenpäin kuitenkin hyväksytty. Hän kuvaili ja nimesi muun muassa australiansinimalurin, tummamyrskyliitäjän, madeiranviistäjän ja kuningaskaijojen suvun.

Edinburghin Royal Societyn jäsenenä Mathews osallistui maailmanlaajuisiin tieteellisiin tutkimusryhmiin ja vastaanotti lukuisia kunnianosoituksia. Hän edusti Australiaa viidessä kansainvälisessä lintutieteellisessä kongressissa. Hän oli British Ornithologists' Clubin puheenjohtaja vuosina 1935–1938. Vuonna 1939 hänet lyötiin ritariksi (komentaja) vuonna 1939 ansioistaan lintutieteessä ja äänestettiin Royal Australasian Ornithologists Unionin jäseneksi, ja hän toimi seuran puheenjohtajana 1946–1947. Hän lahjoitti lintutieteellisen kirjastonsa National Library of Australialle Canberraan 1940–1945. Mathews myös julkaisi omaelämäkertansa Birds and Books (Canberra, 1942). Vuonna 1945 Mathews palasi Englantiin ja kuoli syöpään Winchesterissä. Hänen laaja linnunnahkakokoelmansa, jonka hän myi lordi Walter Rothschildille 1920-luvulla, on nykyään Amerikan luonnontieteellisessä museossa New Yorkissa.

  1. Mathews, Gregory Macalister (1876 - 1949) Encyclopedia of Australian Science and Innovation. 20 October 1993. Viitattu 9.9.2022. (englanniksi)