Henri Schouteden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henri Schouteden (3. toukokuuta 1881 Bryssel15. marraskuuta 1972 Bryssel[1]) oli belgialainen eläintieteilijä, joka tutki Keski-Afrikan linnustoa.

24-vuotiaana Schouteden väitteli filosofian tohtoriksi Brysselin yliopistossa. Samaan aikaan hän oli sekä Belgian eläintieteellisen yhdistyksen että Hyönteistieteellisen seuran pääsihteeri, ja oli julkaissut jo 30 tieteellistä kirjoitusta. Sittemmin hän toimi Tervurenissa sijaitsevan Musée Royal de l’Afrique Centralen johtajana vuodesta 1927 alkaen.[2] Vuonna 1911 hän ryhtyi julkaisemaan Revue de Zoologie et de Botanique Africaines-julkaisua, jota hän toimitti yhä ennen kuolemaansa. Schouteden julkaisi yli 500 kirjoitusta, erityisesti etiopialaiselta eläinmaantieteelliseltä alueelta.

Nuorena Schouteden tutki Hemiptera-lahkon hyönteisiä. Myöhemmin hän ryhtyi tutkimaan Belgian Kongon linnustoa yhdessä James Chapinin kanssa. Hän kasvatti Tervurenin museon kokoelmia alkuaan 1 600 näytteestä 35 000:een näytteeseen 35 vuotta myöhemmin. Vuonna 1972 kokoelmassa oli jo yli 100 000 näytettä.

Schouteden nimesi linnuista keltaharjalepinkäisen (Prionops alberti), sieppotimalin (Kupeornis chapini) ja afrikanviitapöllön (Phodilus prigoginei), viimeksimainitun oppilaansa Alexandre Prigoginen kunniaksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]