Helmuth von Moltke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuosina 1800–1891 elänyttä sotamarsalkkaa. Hänen samannimisestä pojastaan kerrotaan artikkelissa Helmuth Johannes Ludwig von Moltke. Hitlerin vastaiseen vastarintaan osallistuneesta henkilöstä kerrotaan artikkelissa Helmuth James von Moltke.
Kreivi von Moltke

Helmuth Karl Bernhard von Moltke (26. lokakuuta 1800 Parchim, Mecklenburg-Schwerin24. huhtikuuta 1891 Berliini, Saksan keisarikunta) oli preussilainen kreivi ja sotamarsalkka, josta tuli vuonna 1857 Preussin yleisesikunnan päällikkö. Hän johti operaatioita kaikissa Preussin käymissä sodissa 1860- ja 1870-luvuilla, ja osoittautui yhdeksi maailmanhistorian kyvykkäimmistä sotapäälliköistä.

Nuorena Helmuth von Moltke kävi kuusi vuotta kadettikoulua Kööpenhaminassa, kun hänen isänsä asui Tanskaan kuuluneessa Holsteinissa. Hän erosi Tanskan armeijasta 22-vuotiaana ja meni Preussin palvelukseen. Sotapäällikkönä von Moltke käytti operaatioissaan mielikuvitusta ja toteutti ne nopeasti, täsmällisesti ja suunnitelmallisesti.[1] Monia Moltken kehittämiä malleja organisaation hierarkioista opetetaan vielä nykyään, sotakorkeakoulujen lisäksi myös esimerkiksi kauppakorkeakouluissa. Moltken veljenpoika, Helmuth Johannes Ludwig von Moltke, oli Saksan yleisesikunnan päällikkö vuosina 1906–1914.

Helmuthin pojanpoika, Helmuth James von Moltke, puolestaan vastusti kansallissosialismia, osallistui Hitlerin vastaiseen salaliittoon ja teloitettiin 1945.

Otto von Bismarck, Albrecht von Roon ja Helmuth von Moltke

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svanström, Ragnar: Kansojen historia. Osa 19. Kansallisuusliikkeet, s. 347. WSOY, 1984. ISBN 951-0-09747-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.