Helgolandin lintuasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helgolandin saaret lintuperspektiivistä nähtyinä.

Helgolandin lintuasema (Vogelwarte Helgoland) sijaitsee Saksalle kuuluvilla Helgolandin saarilla Pohjanmeren kaakkoisosassa.

Helgolandin lintuasema on eräs maailman arvostetuimmista ja perinteikkäimmistä lintuasemista. Sen toiminta alkoi, kun saksalainen lintutieteilijä ja taidemaalari Heinrich Gätke muutti asumaan Helgolandin pääsaarelle vuonna 1841 ja ryhtyi tutkimaan lintuja 1843. Hän keräsi lintuja sekä tieteen että taiteen tarpeisiin ja asui saarella noin 60 vuotta. Vuonna 1891 hän julkaisi tutkimuksistaan kirjan Die Vogelwarte Helgoland, joka käännettiin englanniksi 1895. Ensimmäisen modernin lintuaseman rakennutti Hugo Weigold 1910, ja hän aloitti laajamittaisen lintujen rengastustoiminnan rakentamalla suuren rysän, niin sanotun helgolandrysän.

Vuonna 1991 lintuaseman toimintaa ryhtyi kehittämään ja ylläpitämään Ornithologische Arbeitsgemeinschaft Helgoland e.V. Asemalla tutkitaan pääasiassa lintujen muuttoa, sekä näkyvää muuttoa että rengastuksen avulla saatavaa tietoa muuttamisesta. Saarella on tavattu yli 400 lintulajia. Yhdistys julkaisee vuosiraportin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helgolandrysä liettualaisella Ventės ragasin lintuasemalla.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.