Heinrich Gätke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heinrich Gätke
Gätken Helgoland-aiheinen maalaus vuodelta 1838

Heinrich Gätke (19. toukokuuta tai 19. maaliskuuta 1814 Pritzwalk Preussi - 1. tammikuuta 1897 Helgoland) oli saksalainen lintutieteilijä ja taidemaalari.

Gätken vanhemmat olivat leipuri Johann A.F.W. Gätke ja Sophia Wenzel. Hänet pantiin opiskelemaan kaupallisia aineita Berliiniin, mutta hän elätti itsensä taidemaalarina. Vuonna 1837 Gätke matkusti ensimmäisen kerran Helgolandin saarelle eteläiselle Pohjanmerelle, ja 1841 hän päätti muuttaa sinne asumaan. Vuonna 1843 hän ryhtyi tutkimaan saaren linnustoa. Hän keräsi huomattavan kokoelman lintuja, ja käytti niitä malleina teoksiinsa. Hän oli kirjeenvaihdossa saksalaisten ja englantilaisten lintutieteilijöiden kanssa.

Vuonna 1891 Gätke julkaisi tutkimuksistaan kirjan Die Vogelwarte Helgoland, joka käännettiin englanniksi 1895. 1891 Preussin hallitus päätti perustaa Itämerimuseon alaisen Biologischen Anstalt Helgoland tutkimusaseman, josta myöhemmin tuli Helgolandin lintuasema. Gätken lintukokoelma sijoitettiin sinne, mutta kokoelma tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa 1944.


Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.