Helena Gualinga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helena Gualinga
Gualinga vuonna 2020
Gualinga vuonna 2020
Henkilötiedot
Syntynyt27. helmikuuta 2002 (ikä 20)
Sarayaku, Pastaza, Ecuador
Ammatti ihmisoikeusaktivisti
Vanhemmat Noemí Gualinga
Anders Sirén
Muut tiedot
Aktiivisena 2019–

Sumak Helena Sirén Gualinga (s. 27. helmikuuta 2002[1] Pastazalähde?) on suomalais-ecuadorilainen ihmisoikeus- ja ympäristöaktivisti. Gualinga on pohtinut globaaleja ympäristöongelmia koko ikänsä, sillä hän on kasvanut niiden keskellä.[1][2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gualinga syntyi 27. helmikuuta 2002 Ecuadorissa. Hänen äitinsä Noemí Gualinga on ecuadorilainen ja kuuluu Amazonin alkuperäiskansaan. Hänen isosisarensa, tätinsä ja isoäitinsä ovat myös tehneet aktivismia. Hänen isänsä on suomalainen Anders Sirén.lähde?

Gualinga vietti lapsuutensa Sarayakun kylässä. Argentiinalainen öljy-yhtiö Compañía General de Combustibles tunkeutui alueelle sen asukkailta kysymättä ja aloitti öljynetsinnät Gualingan ollessa nuori.[1] Useat hänen yhteisönsä johtajat ovat menettäneet henkensä väkivaltaisissa konflikteissa hallitusta ja yrityksiä vastaan. Gualinga asui suuren osan teini-iästään Paraisissa,lähde? mutta asuu nykyään Turussa ja on käynyt ruotsinkielistä[1] Katedralskolan i Åbo -lukiota.lähde?

Aktivismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gualingasta on tullut Sarayukun alkuperäiskansojen edustaja, ja hän kertoo öljy-yhtiöiden ja yhteisönsä välisestä konfliktista paikallisesti sekä kansainvälisesti.[2] Hän on esiintynyt Vogue- ja Revista Hogar -lehdissä, ja hän on tehnyt elämästään ja aktivismistaan ​​dokumentin Helena Sarayaku Manta.lähde? Kun YK:n ilmastokokous 2019 pidettiin New Yorkissa, Gualinga oli ulkona satojen eri puolilta maailmaa tulleiden nuorten kanssa.[2] Hän kantoi kylttiä, jossa luki ”Alkuperäiskansojen verta ei tippaakaan enempää.”lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]