Helen Morrison

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helen Morrison (s. 9. heinäkuuta 1942) on yhdysvaltalainen oikeuspsykiatri ja koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän asuu Chicagossa, Illinoisissa. Hänet tunnetaan parhaiten tavoitteestaan pyrkiä ymmärtämään sarjamurhaajien psyykeä. Hän on haastatellut itse yli 80 sarjamurhaajaa.

Hänen tutkimuksensa pääalue on ollut etsiä sarjamurhaajia yhdistäviä persoonallisuustekijöitä. Hän on julkaissut noin 125 akateemista tutkimusta ja kirjan My Life Among the Serial Killers: Inside the Minds of the World's Most Notorious Murderers.

Morrison on kehittänyt 30 vuoden aikana oman haastattelumenetelmänsä, joka vaatii pitkiä, vähintään useita tunteja kestäviä yhtäjaksoisia haastatteluja. Hänen menetelmänsä pohjautuu näkemykseen, jonka mukaan sarjamurhaajat osaavat matkia erinomaisesti normaalia käytöstä; matkimista on kuitenkin vaikea pitää uskottavasti yllä yhtäjaksoisesti. Hän haastattelee tavallisesti tekijöitä vuosien ajan, kun oikeudenkäynti on jo ohi.

Näiden haastattelujen perusteella Morrison esittää seuraavat väitteet:

  • Sarjamurhaajilla ei ole varsinaista persoonallisuutta; heidän persoonallisuutensa on enemmänkin kokoelma erilaisia rooleja ja naamioita, joita he vaihtelevat tarpeen mukaan.
  • Vaikka sarjamurhaajat voivat olla käytökseltään hyvinkin miellyttäviä, heidän charminsa katoaa, jos he joutuvat useiden tuntien mittaiseen jatkuvaan kuulusteluun. Tämä johtuu rasituksesta; koska charmi ja persoonallisuus ovat keinotekoisia, niitä ei voi pitää yllä loppumattomiin.
  • Kun ylläpidetty persoonallisuusrakennelma hajoaa, sarjamurhaajat vajoavat eläimelliseen olotilaan. Tässä tilassa heidän inhimillisyydestään ei näy jälkeäkään; he ovat pelkkiä pakonomaisten mielihalujen (ja toisinaan vihan) täyttämiä olentoja.
  • Sarjamurhaajat välttävät tekojensa moraalisten seurauksien kohtaamisen, koska heidän persoonallisuutensa on jakautunut ja disassosioitunut, joten he eivät ymmärrä tekojensa merkitystä.
  • Morrison on tutkinut rikostapauksia eri kulttuureista ja aikakausilta. Tämän pohjalta hän väittää, että mikäli sarjamurhaajat saavat psykiatrista hoitoa ja tajuavat, mitä ovat tehneet, he tekevät poikkeuksetta itsemurhan.

Morrison todisti John Wayne Gacyn oikeudenkäynnissä puolustuksen erikoisasiantuntijana. Omaiset lahjoittivat Gacyn ruumiin tieteelle, ja hänen aivojaan säilytetään Morrisonin kellarissa.