Helen Fielding

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helen Fielding vuonna 2009

Helen Fielding (s. 19. helmikuuta 1958 Morley, West Yorkshire) on englantilainen kirjailija, jonka tunnetuin teos on Bridget Jonesin päiväkirjat.

Helen Fielding oli innokas lukija teini-iässä ja opiskeli myöhemmin englantia Oxfordissa. Opiskelujen jälkeen hän työskenteli BBC:llä, mutta ei pitänyt työstään ja päätti yrittää kirjoittaa.

Fieldingin ura kirjailijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fieldingin tähän asti ehdottomasti tunnetuin luomus on Bridget Jones, mutta tämä ei ollut hänen ensimmäinen kirjallinen teoksensa. Ennen Bridget Jonesia nimittäin ilmestyi Afrikkaan sijoittuva satiiri Cause Celeb.[1]

Itse asiassa Bridget Jonesin syntyä edisti Fieldingin rahapula, jonka takia hän joutui kirjoittamaan kolumnia The Independent -sanomalehteen samalla, kun suunnitteli Karibialle sijoittuvaa satiiria. Kolumnien suosio yllätti Fieldingin täysin ja kolumneista kyhätyn kirjan menestys oli vielä suurempi yllätys.lähde? Pokkariversiosta tuli heti bestseller ja jossakin vaiheessa Bridget Jonesista alettiin puhua ilmiönä. Sen jälkeen seurasi jatko-osa kirjalle.

Kaksi ensimmäistä Bridget Jonesista kertovaa kirjaa on filmattu. Ensimmäinen niistä vuonna 2001 ja jälkimmäinen 2004. Itse Bridget Jonesin roolin täyttäminen muodostui ongelmaksi ja yllättävästikenen mukaan? texaslainen Renée Zellweger sai osan. Päätös aiheutti keskustelua mm. siitä, voiko Yhdysvalloissa kasvanut nainen esittää brittisinkkujen ikonia uskottavasti.lähde?

Ensimmäisten Bridget Jones -kirjojen juonen pääpiirteet perustuvat löyhästi Jane Austenin romaaniin Ylpeys ja ennakkoluulo, ja myös yhden päähenkilöistä, Darcyn, nimi on sama kuin Austenin teoksessa, minkä myös Fieldingin romaanin kertoja huomaa. Tapahtumat sijoittuvat kuitenkin nykypäivään ja hahmot ovat selkeästi 1990-luvun kaupunkilaisia sinkkuja.

Fieldingin kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cause Celeb, 1994
  • Bridget Jones: Elämäni sinkkuna. (Bridget Jones’s Diary, 1996.) Suom. Sari Karhulahti. Otava, 1998 (6. painos: Seven-pokkari, 2005). ISBN 951-1-15493-1.
  • Bridget Jones - elämä jatkuu (Bridget Jones: The Edge of Reason, 1999)
  • Olivia Joules ja ylivilkas mielikuvitus (Olivia Joules and The Overactive Imagination, 2004)
  • Bridget Jones: Mad About the Boy (2013)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helen Fielding Guardian.co.uk. 22.7.2008. Guardian News and Media Limited. Viitattu 1.7.2012. (englanniksi)