Heksabromibifenyyli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heksabromibifenyyli
Hexabromobiphenyl.svg
Tunnisteet
IUPAC-nimi 1,2,3-tribromi-4-(2,3,4-tribromifenyyli)bentseeni
CAS-numero 36355-01-8
PubChem CID [1]
SMILES C1=CC(=C(C(=C1C2=C(C(=C(C=C2)Br)Br)Br)Br)Br)Br
Ominaisuudet
Molekyylikaava C12H4Br6
Moolimassa 627,59 g/mol g/mol
Sulamispiste 72 °C

Heksabromibifenyyli (C12H4Br6) on polybromattuihin bifenyyleihin (PBB) kuuluva yhdiste, jonka tuotanto alkoi 1970. Heksabromibifenyyliä on käytetty palonestoaineena lämpökestomuoveissa ja elektroniikkatuotteissa, vähemmän autoteollisuuden päällysteissä, lakoissa ja polyuretaanivaahdossa. Aineen käytöstä on nykyään lähes kokonaan luovuttu (USA:ssa tuotanto loppui 1975). 70-luvun lopun jälkeen PBB-yhdisteitä on korvattu mm. difenyylieettereillä. Heksabromobifenyylin käyttö kiellettiin 2004 Euroopan unionin asetuksella 850/2004.

Suomessa ei tiettävästi ole käytetty heksabromibifenyyliä, mutta sitä sisältäviä tuotteita on tuotu maahan. Päästöstä ei ole olemassa arviota, eikä pitoisuuksista ympäristössä.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heksabromibifenyylin on kokeissa todettu olevan haitallista tai hyvin lievästi myrkyllistä jyrsijöille. Heksabromibifenyylille altistuneilla ihmisillä on havaittu ihovaurioita, kuten aknea, ja hiustenlähtöä. Polybromatut bifenyylit häiritsevät hormonitoimintaa ja ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia.

Ympäristövaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heksabromibifenyyli sitoutuu voimakkaasti maahan ja sedimentteihin ja on ympäristössä pysyvä. Se on erittäin kertyvä ja sitä on maailmalla löydetty sedimenteistä ja kaloista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]