Heiji-kapina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keisari Nijō pakenee keisarillisesta palatsista Rokuharaan.

Heiji-kapina (jap. 平治の乱, Heiji no ran) taisteltiin Japanissa luostariin vetäytyneen keisari Go-Shirakawan kilpailevien alamaisten välillä vuonna 1159. Se on nimetty Heiji-aikakausinimen mukaan. Sitä edelsi Hōgen-kapina vuonna 1156. Heiji-kapina nähdään monella tavalla tämän aiemman taistelun suorana seurauksena.

Aikaisin vuonna 1160 (tai vuoden 1159 lopussa kuukalenterin mukaan) Taira no Kiyomori, Taira-klaanin pää ja keisari Nijōn tukija, lähti Kiotosta perheensä kanssa henkilökohtaiselle pyhiinvaellukselle. Niinpä hänen vihollisensa, Fujiwara no Nobuyori ja Minamoto-klaani, saivat täydellisen tilaisuuden kapinan aloittamiseen. Sanjōn palatsin piirityksessä Nobuyori ja hänen Minamoto-liittolaisensa sieppasivat entisen keisarin Go-Shirakawan sekä keisari Nijōn ja sytyttivät palatsin tuleen. Minamoto no Yoshitomo ja Fujiwara no Nobuyori laittoivat Go-Shirakawan kotiarestiin ja tappoivat neuvonantaja Fujiwara no Michinorin. Nobuyori nimitytti itsensä keisarin kansleriksi, ja hänen poliittiset valtasuunnitelmansa alkoivat toteutua.

Minamotot eivät olleet kuitenkaan suunnitelleet kapinan sotilaallista puolta tarpeeksi hyvin, eivätkä he olleet valmistautuneita puolustamaan kaupunkia Kiyomorin palatessa. Minamotot epäröivät, eivätkä aloittaneet ratkaisevia toimia Kiyomoria vastaan. Hän palasi Kiotoon ja tarjoutui antautuvansa Nobuyorille. Se oli kuitenkin juoni. Nobuyorin silmän välttäessä Kiyomori päästi keisari Nijōn ja Go-Shirakawan pakenemaan puolelleen.

Kiyomori sai keisarillisen luvan hyökätä Minamoto no Yoshitomoa ja Fujiwara no Nobuyoria vastaan. Taira no Shigemori (Kiyomorin vanhin poika) johti 3 000 hengen ratsuväkeä hyökkäyksessä keisarilliseen palatsiin, jossa Yoshitomo ja Nobuyori piileskelivät. Nobuyori pakeni välittömästi, mutta Minamoto no Yoshihira (Yoshitomon vanhin poika) taisteli vastaan rajussa taistelussa. Yoshihira jahtasi Shigemoria keisarillisen palatsin sisällä. Taira-joukot joutuivat vetäytymään ja Minamotojen joukot lähtivät palatsista heidän peräänsä. Tämä oli myös Kiyomorin juoni. Erillinen Taira-joukkio miehitti nyt palatsin. Minamotot oli eristetty perääntymistiestä. He hyökkäsivät Tairojen tukikohtaa vastaan Rokuharassa. Taistelusta tuli raivokas, mutta lopulta Minamotojen joukot pakenivat epäjärjestyksessä.

Taira no Kiyomori voitti Minamoto no Yoshitomon, surmasi kaksi hänen vanhinta poikaansa sekä Nobuyorin ja vapautti Go-Shirakawan. Yoshitomo joutui petetyksi: hänet tapettiin pakomatkalla Kiotosta Owarin provinssissa. Myöhemmin Taira no Kiyomori karkotti Yoshitomon pojan Minamoto no Yoritomon, otti haltuunsa Minamoto-klaanin varat ja maat ja muodosti lopulta Taira-klaanin johtaman, Japanin historian ensimmäisen samuraijohtoisen hallituksen.

Kamakura-kauden eepos Heiji monogatari kertoo Heiji-kapinaan osallistuneiden samuraiden teoista. Yhdessä Hōgen monogatarin ja Heike monogatarin kanssa se kuvaa Minamoto- ja Taira-klaanien nousua ja tuhoa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Heiji Rebellion