Heian-kyō

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heian-kyō (8.vuosisadan )
Heian-kyō Kartta

Heian-kyō (jap. 平安京, "rauhan ja turvallisuuden pääkaupunki") on yksi Kioton entisistä nimistä. Se oli Japanin pääkaupunki yli tuhannen vuoden ajan vuosina 7941868.

Keisari Kammu perusti Heian-kyōn pääkaupungikseen vuonna 794, siirtäen keisarillisen hovin sinne läheisestä Nagaoka-kyōsta. Toimea suositteli keisarin neuvonantaja Wake no Kiyomaro. Lukuun ottamatta puolen vuoden aikaa vuonna 1180, kun Fukuhara-kyō toimi pääkaupunkina, se säilyi maan poliittisena keskuksena vuoteen 1185 saakka, kunnes Minamoto-samuraiklaani otti vallan käsiinsä ja perusti Kamakura-shōgunaatin. Kausi vuosina 794–1185 tunnetaan Japanin historiassa nimellä Heian-kausi.

Vaikka samurai-luokka piti käsissään poliittista valtaa kolmen eri shōgunaatin ajan, Heian pysyi keisarillisen hovin ja keisarin vallan kaupunkina. Siten se pysyi myös maan virallisena pääkaupunkina. Itse asiassa, vaikka keisari siirtyikin Tokioon vuonna 1868, Japanissa ei ole lakia, joka tekisi Tokiosta pääkaupungin. Siksi on olemassa näkemys, jonka mukaan Kioto olisi laillisesti tai virallisesti edelleen maan pääkaupunki.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Heian-kyō.
Edeltäjä:
Nagaoka-kyō
Japanin pääkaupunki
794–1180
Seuraaja:
Fukuhara-kyō
Edeltäjä:
Fukuhara-kyō
Japanin pääkaupunki
1180–1868
Seuraaja:
Tokio
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Heian-kyō