Nagaoka-kyō

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Japanin historiallista pääkaupunkia, modernista kaupungista katso Nagaokakyō.
Pienoismalli Nagaoka-kyōn Chōdō-inista.

Nagaoka-kyō (jap. 長岡京) oli Japanin pääkaupunki vuosina 784794. Nykyinen Nagaokakyōn kaupunki, joka kuului aiemmin Otokunin piirikuntaan, otti nimensä vanhalta pääkaupungilta. Entisen kaupungin alueita sijaitsee nykyisen Nagaokakyōn lisäksi Mukōn kaupungissa ja Kioton Nishikyō-kun suuralueella.

Vuonna 784 keisari Kammu siirsi Japanin pääkaupungin pois Narasta (silloinen Heijō). Shoku Nihongi -kronikan mukaan syy tähän oli se, että uudella paikalla oli paremmat kuljetukseen soveltuvat vesireitit. Myös muita selityksiä siirtoon on annettu, esimerkiksi halu paeta buddhalaisen papiston valtaa.

Vuonna 785 uuden kaupungin hallinnosta vastaava virkamies Fujiwara no Tanetsugu salamurhattiin. Keisarin veli, prinssi Sawara, oli sekaantunut murhaan. Hänet karkotettiin Awajin provinssiin, mutta hän kuoli matkalla sinne.

Vuonna 794 keisari Kammu siirsi pääkaupungin uudestaan, tällä kertaa Heian-kyōhon eli nykyiseen Kiotoon. Siirron syiksi on annettu paremmat kuljetusyhteydet antaneiden jokien tulviminen, tulvien aiheuttamat taudit jotka vaikuttivat keisarinnaan ja kruununprinssiin sekä edesmenneen prinssi Sawaran hengen pelko.

Vuonna 1954 aloitetut kaivaukset paljastivat Nagaoka-kyōn keisarin palatsiin johtaneen portin jäänteet.

Edeltäjä:
Heijō-kyō
Japanin pääkaupunki
784–794
Seuraaja:
Heian-kyō
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nagaoka-kyō