Heartless (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heartless
Ohjaaja Philip Ridley
Käsikirjoittaja Philip Ridley
Tuottaja
Säveltäjä David Julyan
Kuvaaja Matt Gray
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö May 13 Films
Levittäjä Lionsgate
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 5 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Heartless on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut brittiläinen kauhuelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Philip Ridley. Se on ohjaajansa ensimmäinen elokuva 14 vuoden tauon jälkeen. Elokuvan pääosissa esiintyvät Jim Sturgess, Clémence Poésy, Noel Clarke, Ruth Sheen ja Sarah-Jane Sherwood.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jamie Morgan on nuori ahdistunut lontoolainen valokuvaaja. Hänen kasvojaan peittää valtava sydämenmuotoinen syntymämerkki, jonka takia hän kokee itsensä rumaksi. Hänellä on valokuvausstudion veljensä ja veljenpoikansa Leen kanssa, jossa hän tapaa malliksi haluavan Tian.

Samaan aikaan kaupungin kaduilla tapahtuu sarja murhia, joissa huppupäiset demonimaiset hahmot tappavat ihmisiä polttopulloilla. Lyhyen ajan sisällä Jamien ystävä ja naapuri, entinen jengiläinen A.J., ja Jamien äiti Marion tulevat murhatuiksi. Tapahtumat ajavat Jamien melkein itsemurhaan, mutta sitten salaperäinen tyttö kertoo hänelle Papa B -nimisestä miehestä, joka voi auttaa häntä. Jamie lähtee tapaamaan Papa B:tä rappioituneeseen kerrostaloon. Jamielle selviää, että Papa B ja hänen apulaisensa Belle ovat kaaoksen lähettiläitä ja vastuussa hänen äitinsä kuolemasta. He tekevät hänelle faustilaisen tarjouksen: he poistavat Jamielle ongelmia tuottavan syntymämerkin hänen kasvoiltaan, jos hän lupaa ryhtyä yhdeksi Papa B:n käskyläisistä. Hänen tarvitsisi vain maalata graffiteja ja tehdä kaupungilla muuta ilkivaltaa kaaoksen levittämiseksi. Jamie ottaa tarjouksen vastaan ja poltettuaan itsensä polttopullolla, hän luo palaneen nahkansa ja syntymämerkki hänen kasvoiltaan on poissa.

Aluksi asiat sujuvat hyvin: Jamie tapaa sattumalta Tian ja pyytää häntä treffeille puistoon, jossa Jamie oli kuolleen isänsä opetellut valokuvaamaan. Jamie ja Tia viettävät aikaa yhdessä ja rakastuvat toisiinsa. Jamielle kuitenkin selviää hänen tekemänsä sopimuksen kauheus, kun hänen kotiinsa saapuu Papa B:n lähettämä Asemies. Asemies määrää hänet tekemään murhia: ensin hänen on tapettava miesprostituoitu ja toimitettava hänen sydämensä erään kirkon portaille. Jamie tottelee vastahakoisesti, koska ei halua saada syntymämerkkiään takaisin ja menettää Tiaa. Mutta sitten Tia määrätään hänen seuraavaksi kohteekseen.

Jamie saapuu studiolleen, mutta yllättää sieltä Tian ja veljenpoikansa, jotka ovat yhdessä suunnitelleet varastavansa Jamien kuolleen äidin jalokivikorut studion kassakaapista. Lee tarvitsee rahaa velkojen maksuun jengille, ja hän oli pyytänyt Tiaa hurmaamaan Jamien saadakseen kassakaapin yhdistelmän. Tia vakuuttaa Jamielle, että hänen tunteensa olivat lopulta aitoja. Syntyy kamppailu, jossa Jamien ase laukeaa vahingossa ja tappaa Tian. Paikalle saapuu jengin johtaja She, jolle Lee on velkaa, ja hän ampuu Leetä haavoittaen tätä.

Jamie pakenee ja She lähtee hänen peräänsä, mutta Jamie onnistuu tappamaan hänet. Jamie näkee kuvansa peilissä ja huomaa syntymämerkkinsä taas kasvoillaan. Hän tajuaa, ettei se ollut koskaan kadonnutkaan, ja Tia oli rakastunut häneen siitä huolimatta. Jamie taistelee Papa B:n huppupäisiä demonikätyreitä vastaan ja ajaa ne pois, mutta hän kohtaa suuren demonin, jota hän joutuu pakenemaan sisälle erääseen rakennukseen. Paljastuu, että suuri demoni on Papa B, kun se ottaa jälleen ihmishahmonsa, ja takaumassa palataan Jamien tekemään sopimukseen. Katsojan pääteltäväksi jää, huijasiko Papa B Jamieta vai oliko syntymämerkki kadonnut vain Jamien mielessä.

Jamie jättää Papa B:n ja poistuu rakennuksesta. Pihalla hänen kimppuunsa käy huppariin pukeutunut jengiläinen, joka heittää häntä polttopullolla. Elokuvassa vihjataan, että Jamie oli vain nähnyt heidät demoneina, vaikka he olivat tavallisia rikollisia. Jamien palaessa kuoliaaksi hän palaa mielessään lapsuuteensa puistoon, jossa hän oli isänsä kanssa valokuvaamassa. Takaumassa hänen isänsä kertoo, että jotta voisi nähdä kauneutta täytyy joskus olla pimeydessä. Sitten Jamie näytetään kohoamassa kirkkaana valona taivaalle. Elokuva päättyy otokseen tähtitaivaasta peilaten Jamien isän sanoja kauneudesta pimeydessä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jim Sturgess  Jamie Morgan  
 Luke Treadaway  Lee, Jamien veljenpoika  
 Clémence Poésy  Tia  
 Noel Clarke  A.J.  
 Ruth Sheen  Marion, Jamien äiti  
 Sarah-Jane Sherwood  tyttö  
 Joseph Mawle  Papa B  
 Nikita Mistry  Belle  
 Timothy Spall  George, Jamien isä  
 Eddie Marsan  Asemies  
 John MacMillan  She  

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philip Ridley sai vaikutteet elokuvaan useista lähteistä. Hän oli ottanut valokuvia Lontoon East Endissä vuosien ajan, joista löytyi elokuvan visuaalinen ilme. Jamien henkilöhahmon inspiraatio löytyi Ridleyn nuorten kanssa tekemästä yhteistyöstä teatterissa ja muissa projekteissa. Työskenneltyään kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivien nuorten kanssa, hän havaitsi että heille oli yhteistä kokemus, että maailmassa ei ole järkeä ja että he eivät saa otetta omasta tarinastaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rob Carnevale: Heartless - Philip Ridley interview. IndieLondon. Arkistoitu 2.3.2011. Viitattu 25.6.2012. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.