Heartless (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heartless
Ohjaaja Philip Ridley
Käsikirjoittaja Philip Ridley
Tuottaja Pippa Cross
Richard Raymond
Säveltäjä David Julyan
Kuvaaja Matt Gray
Leikkaaja Chris Gill
Paul Knight
Pääosat Jim Sturgess
Clémence Poésy
Noel Clarke
Ruth Sheen
Sarah-Jane Sherwood
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö May 13 Films
Ensi-ilta 31. lokakuuta 2009 (FrightFest-festivaali)
21. toukokuuta 2010 (Iso-Britannia)
Kesto 109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 5 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Heartless on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut brittiläinen kauhuelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Philip Ridley. Se on ohjaajansa ensimmäinen elokuva 14 vuoden tauon jälkeen. Elokuvan pääosissa esiintyvät Jim Sturgess, Clémence Poésy, Noel Clarke, Ruth Sheen ja Sarah-Jane Sherwood.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jamie Morgan on nuori ahdistunut lontoolainen valokuvaaja. Hänen kasvojaan peittää valtava sydämenmuotoinen syntymämerkki, ja hän kokee, että se tekee hänestä ruman. Hän omistaa valokuvausstudion veljensä ja veljenpoikansa Leen kanssa, ja tapaa siellä malliksi haluavan Tian.

Samaan aikaan kaupungin kaduilla tapahtuu sarja murhia, joissa huppupäiset demonimaiset hahmot tappavat ihmisiä polttopulloilla. Lyhyen ajan sisällä Jamien ystävä ja naapuri, entinen jengiläinen A.J., ja hänen äitinsä Marion tulevat murhatuiksi. Tapahtumat ajavat Jamien ensin melkein itsemurhaan, mutta sitten hän kuulee salaperäiseltä tytöltä, että Papa B -niminen mies voi auttaa häntä. Jamie lähtee tapaamaan häntä rappioituneeseen kerrostaloon. Jamielle selviää, että Papa B ja hänen apulaisensa Belle ovat kaaoksen lähettiläitä ja vastuussa hänen äitinsä kuolemasta, mutta he tekevät hänelle faustilaisen tarjouksen: he hävittävät Jamielle ongelmia tuottavat syntymämerkin hänen kasvoiltaan, jos hän lupaa ryhtyä yhdeksi Papa B:n käskyläisistä. Hänen tarvitsisi vain maalata graffiteja ja tehdä kaupungilla muuta ilkivaltaa kaaoksen levittämiseksi. Jamie ottaa tarjouksen vastaan ja poltettuaan itsensä polttopullolla, hän luo nahkansa ja syntymämerkki hänen kasvoiltaan on poissa.

Aluksi asiat sujuvat hyvin: Jamie tapaa sattumalta Tian ja pyytää hänet treffeille puistoon, jossa hänen kuollut isänsä oli opettanut hänet valokuvaamaan. He viettävät aikaa yhdessä ja rakastuvat toisiinsa. Jamielle kuitenkin selviää hänen tekemänsä sopimuksen kauheus, kun hänen kotiinsa saapuu Papa B:n lähettämä Asemies, joka määrää hänet tekemään murhia. Ensin hänen on tapettava miesprostituoitu ja toimitettava hänen sydämensä erään kirkon portaille. Jamie tottelee vastahakoisesti, koska ei halua saada syntymämerkkiään takaisin ja menettää Tiaa. Mutta sitten Tia asetetaan hänen seuraavaksi kohteekseen.

Jamie saapuu studiolleen, mutta yllättää sieltä Tian ja veljenpoikansa, jotka ovat yhdessä suunnitelleet varastavansa Jamien kuolleen äidin jalokivikorut tämän kassakaapista. Lee tarvitsi rahaa velkojensa maksuun jengille ja oli pyytänyt Tiaa hurmaamaan Jamien päästäkseen kassakaapille. Tia vakuuttaa Jamielle, että hänen tunteensa tätä kohtaa olivat lopulta aitoja. Syntyy kamppailu, jossa Jamien ase laukeaa vahingossa ja tappaa Tian. Paikalle saapuu She, jengin johtaja, jolle Lee on velkaa, ja hän ampuu Leetä vain haavoittaen tätä.

Jamie pakenee ja She lähtee hänen peräänsä, mutta Jamie onnistuu tappamaan hänet. Sitten Jamie katsoo kuvaansa peilistä ja näkee, että hänen syntymämerkkinsä on palannut, ja että se on ollut siinä koko ajan. Tia oli rakastunut häneen siitä huolimatta. Jamie taistelee Papa B:n huppupäisiä demonikätyreitä vastaan ja ajaa ne pois, mutta sitten hän kohtaa suuren demonin, jota hän joutuu pakenemaan sisälle erääseen rakennukseen. Paljastuu, että suuri demoni on Papa B, kun se ottaa tämän hahmon, ja takaumassa palataan hänen ja Jamien tekemään sopimukseen. Katsojan pääteltäväksi jää huijasiko Papa B Jamieta vai tapahtuiko syntymämerkin katoaminen vain Jamien päässä.

Jamie jättää Papa B:n ja poistuu rakennuksesta. Pihalla hänen kimppuunsa käy huppariin pukeutunut jengiläinen, joka heittää häntä polttopullolla. Elokuvassa vihjataan, että Jamie oli vain nähnyt heidät demoneina, vaikka he olivat tavallisia rikollisia. Jamien palaessa kuoliaaksi hän palaa mielessään lapsuuteensa puistoon, jossa hän oli isänsä kanssa valokuvaamassa, ennen kuin näyttää siltä, että hän kohoaa kirkkaana valona taivaalle. Takaumassa hänen isänsä kertoo Jamielle, että joskus jotta voisi nähdä kauneutta täytyy olla pimeydessä. Elokuva päättyy otokseen tähtitaivaasta peilaten Jamien isän sanoja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jim Sturgess  … Jamie Morgan  
 Luke Treadaway  … Lee, Jamien veljenpoika  
 Clémence Poésy  … Tia  
 Noel Clarke  … A.J.  
 Ruth Sheen  … Marion, Jamien äiti  
 Sarah-Jane Sherwood  … tyttö  
 Joseph Mawle  … Papa B  
 Nikita Mistry  … Belle  
 Timothy Spall  … George, Jamien isä  
 Eddie Marsan  … Asemies  
 John MacMillan  … She  

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philip Ridley sai vaikutteet elokuvaan useasta lähteestä. Hän oli ottanut valokuvia Lontoon East Endissä vuosien ajan, joista hän löysi elokuvan visuaalisen ilmeen. Jamien henkilöhahmon inspiraatio löytyi Ridleyn nuorten kanssa tekemästä yhteistyöstä teatterissa ja muissa projekteissa. Työskenneltyään kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivien nuorten kanssa, hän havaitsi että heille oli yhteistä kokemus, että maailmassa ei ole järkeä ja että he eivät saa otetta omasta tarinastaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rob Carnevale: Heartless - Philip Ridley interview IndieLondon. Viitattu 25.6.2012. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.