Harmonium

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Harmonium oli kanadalainen progressiivinen rockyhtye, joka julkaisi kolme studioalbumia vuosina 1974–1976. Yhtye oli kotoisin Montrealista, Quebecin provinssista ja esitti ainoastaan ranskankielistä musiikkia. Yhtyeen perustivat vuonna 1972 Serge Fiori (kitara, huilu), Michel Normandeau (laulu, kitara) ja Louis Valois (basso, koskettimet). Harmonium oli kuuluisimpia 1970-luvun niin sanotun Quebecin progressiivisen genren edustajia. Muita saman genren edustajia olivat muun muassa Maneige ja Pollen.

Vuonna 1974 yhtyeeseen liittyivät Pierre A. Daigneault (puhaltimet) ja Serge Locat (koskettimet). Vuonna 1976 Normandeau ja Daigneault erosivat yhtyeestä ja tilalle tulivat Denis Farmer (lyömäsoittimet), Monique Fauteux (laulu), Robert Stanley (kitara) ja Libert Subirana (saksofoni, huilu, klarinetti). Yhtyeen kantavana voimana säilyi sävellyksistä pääsääntöisesti vastannut Serge Fiori.

Vuonna 1973 Harmonium pääsi esiintymään radio-ohjelmaan ja suurelta osin tämän ansiosta yhtye sai levytyssopimuksen CBS-yhtiön kanssa. Yhtyeen ensilevy Harmonium (1974) oli omaperäinen sekoitus jazzia, folkia ja progressiivista rockia. Levy menestyi kaupallisesti hyvin. Esimerkiksi kappaleet ”Pour un Instant” ja ”Un Musicien Parmi Tant d’Autres” olivat radiohittejä. Toinen albumi Si on avait besoin d’une cinquième saison (1975) (suom. "jos tarvitsisimme viidennen vuodenajan") oli jo selvästi progressiivisempi. Esimerkiksi levyn eeppinen päätösraita ”Histoires Sans Paroles” on yli 17-minuuttinen. Levy sai kriitikoilta erittäin hyvän vastaanoton.

Harmoniumin ura oli lyhyt, mutta menestyksekäs. Osa studioalbumeista ylitti Kanadassa kultalevyrajan jo 1970-luvulla. Myöhempi suosio on pysynyt tasaisena. Harmonium kiersi vuosina 1977–1978 myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhtye teki jäähyväiskiertueensa vuonna 1980. Tämän jälkeen yhtyeen jäsenet keskittyivät soolouriinsa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harmonium (1974)
  • Si on avait besoin d’une cinquième saison (1975)
  • L’Heptade (1976)
  • Harmonium En Tournée (live, 1980)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]