Harmaakirjovahakas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harmaakirjovahakas
Hygrophorus olivaceoalbus - Lindsey.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Helttasienet Agaricales
Heimo: Vahakkaat Hygrophoraceae
Suku: Metsävahakkaat Hygrophorus
Laji: olivaceoalbus
Kaksiosainen nimi
Hygrophorus olivaceoalbus
Fr. [1]
Katso myös
 Commons-logo.svg Harmaakirjovahakas Commonsissa

Harmaakirjovahakas (Hygrophorus olivaceoalbus) on levinneisyysalueensa yleisimpiä korpimetsien sienilajeja. Sienen itiöemä on suhteellisen selvästi erottuva muista lajeista. Läheisimpiä kotimaisia lajeja ovat tammivyöhykkeen ruskokirjovahakas ja pohjoiseen painottuva kupukirjovahakas.

Sieni ei juuri ilmaannu ryhmissä vaan yksitellen, ja koska se on kooltaan vaatimaton, lakki noin senttimetrin levyinen, sitä suhteellisen vähän kerätään ruokasieneksi. Harmaanvihreän lakin lisäksi sienellä on oiva tuntomerkki jalka, jonka mutkaisuus, onttous ja yläosan värittömyys ovat silmiinpistäviä. Johtuu sientä ympäröivästä vaatimattomasta limatupesta, että sienen kasvaessa ja limatupen rikkoontuessa erottuu jalan yläosa aivan valkeana ja muu osa lakin värisenä, mutta hyvin omintakeisesti vihreänharmaankirjavana. Kuten muillakin vahakkailla on tällä lajilla paksut huomattavan heltat. Lakki on keskeltä reunoja tummempi ja värikkäämpi.[2]

Sientä ei ole luettu kauppasieniin, mutta sen maku on oivallinen, mieto. Se kelpaa useimpiin sieniruokiin sellaisenaan paistettuna tai omassa liemessä kypsennettynä. Kokonsa vuoksi pelkästään tästä sienestä saadaan harvoin ateriaa, mutta on helppo yhdistää se muihin ruokasieniin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 25.8.2008
  2. Salo–Niemelä–Salo: ”Vahakkaat”, Suomen sieniopas, s. 124. Kasvimuseo, 2006. ISBN 951-0-30359-1.