Harmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee väriä. Harmaat on erään humanoidirodun nimitys.
 

Harmaata aistitaan silloin, kun näkökohteesta saapuva valoenergia vaikuttaa tasapuolisesti, mutta ei kovin voimakkaasti, kaikkiin silmän verkkokalvon valoherkkiin näkösoluihin. Harmaa ei itse asiassa ole varsinainen värisävy, vaan se kuuluu värittömiin eli ns. akromaattisiin sävyihin. Harmaa ei siis ole spektrin väri. Harmaa on väri, joka heijastaa kaikkia valon aallon pituuksia samalla intensiteetillä. Jos väri on esimerkiksi siniharmaa, sen spektrin intensiteetti on koholla sinisen valon aallonpituuksien kohdalta.

Käyttö ja symboliikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Harmaasävytteinen Kouvolan kaupunki Kymenlaaksossa. Kuvassa Pohjolatalo.
  • Harmaa on hämärän, usvan, epävarmuuden väri. Harmaalla on myös arvoituksellinen luonne. Siihen assosioituu toisaalta myös innottomuus, mielenkiinnottomuus ja mitäänsanomattomuus. Harmaasta mieleen tulevia asioita ovat muun muassa teräs, kivi ja sementti.
  • Harmaalla voidaan viitata tapahtumattomuuteen, tylsyyteen. Näin esimerkiksi ilmaisuissa harmaa elämä, harmaa avioliitto ja harmaa arki. Joskus harmautta voidaan käyttää kulttuurin ankeuden tai yhteiskunnallisen pysähtyneisyyden vertauskuvana.
  • Asioissa, joiden polarisoitunutta luokittelua kutsutaan mustavalkoiseksi (esimerkiksi: hyvä/paha, julkinen/salainen tms.) harmaa edustaa jotain mikä jää luokkien väliin. Moraalisesti tai juridisesti kyseenalaisen asian voidaan sanoa olevan harmaalla vyöhykkeellä.
  • Usein harmaa viittaa myös johonkin tuntemattomaan tai näkymättömään: Harmaa eminenssi on henkilö, joka osallistuu päätöksentekoon muodollisesti yksityishenkilönä, mutta epävirallisesti edustaa jotain vaikutusvaltaista tahoa; Harmaa kirjallisuus on suppeaan käyttöön tarkoitettua kirjallisuutta, jota voi olla vaikea saada käsiinsä; Harmaa talous on tilastoissa näkymätön kansantalouden osa.
  • Ihmisen (tai karvaisen eläimen) ikääntymistä kutsutaan harmaantumiseksi, koska siihen yleensä liittyy hiusten ja muiden ihokarvojen muuttuminen asteittain harmaiksi. Harmaus voi yleensäkin viitata korkeaan ikään, kuten yhdysvaltalaisen eläkeläisten oikeuksia ajavan Harmaat pantterit (engl. Gray Panthers) -järjestön nimessä.
  • Munkkiveljeskunta fransiskaanit tunnettiin "harmaina veljinä". Harmaus on saattanut kaapujen värin ohella viitata myös mielikuvaan vaatimattomuudesta ja köyhyydestä.

Värikoordinaatit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytettäessä 24-bittistä RGB-esitystä harmaan sävyjä on yhteensä 256 kappaletta. Ne esitetään arvoilla, joissa punaisen, sinisen ja vihreän komponenttien arvot ovat yhtä suuret, esimerkiksi #f1f1f1. Harmaat ovat siis mustan (pimeän) ja valkoinen (valon) välimuotoja.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]