Haplochromis ampullarostratus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haplochromis ampullarostratus
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Cichliformes
Heimo: Kirjoahvenet Cichlidae
Suku: Haplochromis
Laji: ampullarostratus
Kaksiosainen nimi

Haplochromis ampullarostratus
Schraml, 2004[2]

Katso myös

  Haplochromis ampullarostratus Wikispeciesissä

Haplochromis ampullarostratus on kirjoahventen (Cichlidae) heimoon kuuluva makean veden kalalaji. Lajilla on pieni taloudellinen merkitys. Sen tieteellinen lajinimi ampullarostratus tulee latinan kielestä ja viittaa lajin pullon muotoiseen kuonoon.[2]

Haplochromis ampullarostratus -lajin koiras voi kasvaa korkeintaan 7,2 senttimetrin mittaiseksi ja naaras korkeintaan 6,8 senttimetrin mittaiseksi. Sillä on selkäevässään 15 piikkiruotoa sekä 9–10 pehmeää ruotoa ja peräevässä kolme piikkiruotoa ja 9–10 pehmeää ruotoa.[2] Haplochromis ampullarostratus -lajia tavataan endeemisenä eli kotoperäisenä Ugandasta.[3] Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut sen vaarantuneeksi lajiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Natugonza, V.: Haplochromis ampullarostratus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)
  2. a b c Haplochromis ampullarostratus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)
  3. Countries of Haplochromis ampullarostratus FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)