Hans Aumeier

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hans Aumeier (20. elokuuta 190622. joulukuuta 1947) oli korkea-arvoinen natsi toisen maailmansodan aikana. Hän oli syntynyt Ambergin pikkukaupungissa Saksassa.

Aumeier jätti koulun kesken vuonna 1918. Vuoteen 1923 hän oli töissä kivääritehtaassa ja vaihtoi vähän väliä työpaikkaa. Vuonna 1929 hän liittyi natsipuolueeseen ja vuonna 1931 ensin SA:han ja sitten SS:ään. Hänet ylennettiin SS-Hauptsturmführeriksi, ja siirrettiin Auschwitzin keskitysleirin päälliköksi vuonna 1941. Hänen tiedetään teloituttaneen satoja ihmisiä. Hänet siirrettiin pian pois leiriltä, Vaivaran keskitysleirin johtoon Viroon ja Riikaan jossa palveli Friedrich Jeckelnin poliisipataljoonassa. Riian antautumisen jälkeen hänet siirrettiin Dachauhun, jonka johdosta joutui väistymään kun vanha silmävamma vei hänet sairaalaan.

Sodan lopussa hän oli Norjassa olevan Mysenin keskitysleirin komentaja. Leirillä hän kohteli vankeja hyvin ja päästi vangit karkaamaan ennen Saksan antautumista. Liittoutuneiden tullessa leiri oli tyhjä. Liittoutuneet siirsivät hänet Puolaan vastaamaan Auscwitzin oikeudenkäyntiin. Hänet hirtettiin Krakovassa 22. joulukuuta 1947.