Hans Aumeier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hans Aumeier (20. elokuuta 1906 Amberg, Saksan keisarikunta22. joulukuuta 1947 Krakova, Puola) oli saksalainen sotilas toisen maailmansodan aikana. Hän oli syntynyt Ambergin pikkukaupungissa Saksassa.

Aumeier jätti koulun kesken vuonna 1918. Vuoteen 1923 hän oli töissä kivääritehtaassa ja vaihtoi vähän väliä työpaikkaa. Vuonna 1929 hän liittyi natsipuolueeseen ja vuonna 1931 ensin SA:han ja sitten SS:ään. Hänet ylennettiin SS-Hauptsturmführeriksi, ja siirrettiin 1941 Auschwitzin keskitysleirin päälliköksi. Hänen tiedetään teloituttaneen satoja ihmisiä. Hänet siirrettiin pian pois Vaivaran keskitysleirin komentajaksi Viroon ja Riikaan, jossa palveli Friedrich Jeckelnin poliisipataljoonassa. Riian antautumisen jälkeen hänet siirrettiin Dachauhun, jonka johdosta joutui luopumaan vanhan silmävamman vietyä hänet sairaalaan.

Sodan lopussa hän oli komentajana Norjassa Mysenin keskitysleirillä, missä hän kohteli vankeja hyvin ja päästi vangit karkaamaan ennen Saksan antautumista. Liittoutuneiden tullessa leiri oli tyhjä. Liittoutuneet siirsivät hänet Puolaan vastaamaan Auschwitzin oikeudenkäyntiin. Hänet hirtettiin Krakovassa 22. joulukuuta 1947.