Hannele

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannele
Nimipäivä  
– suomenkielinen 21. heinäkuuta
– ruotsinkielinen 21. heinäkuuta
– ortodoksinen
Muunnelmia Hanneli
Vastineita eri kielissä
Nimen alkuperä Johanna, Hanna

Hannele on kansainvälinen naisen etunimi. Saksassa sitä käytetään Johannan puhuttelumuotona. Toisaalta sen voidaan ajatella tulevan heprean armoa tarkoittavasta Hannah-nimestä, kuten esimerkiksi Hanna.

Suomessa Hannele on Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan annettu nimeksi 1900-luvun alusta vuoden 2019 loppuun mennessä 93 156 naiselle ja alle viidelle miehelle.[1] Erityisen suosittu Hannele on ollut jälkimmäisenä etunimenä. Suomessa Hannan hellittelymuotona on käytetty myös nimeä Hanneli. Se on virallisena nimenä noin 550 naisella ja muutamalla miehellä.[1]

Hannele viettää Suomessa nimipäivää sekä suomen- että ruotsinkielisen almanakan mukaan 21. heinäkuuta. Samana päivänä juhlivat myös Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hanne ja Joanna. Suomenkielisessä almanakassa se on ollut vuodesta 1951 ja ruotsinkielisessä vuodesta 1973.

Tunnettuja Hanneleita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kustaa Vilkuna, Marketta Huitu, Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala: ”Etunimet”, Joka kodin suuri nimikirja. Suuri suomalainen kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-476-2.
  1. a b Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 21.7.2020.