Hammaskeiju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuvitteellisesta henkilöstä. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
5-vuotiaan lapsen piirtämä kuva hammaskeijusta
Kuvitus Ratoncito Pérezistä

Hammaskeiju on kuvitteellinen keiju, joka keräilee lasten hampaita. Kun lapselta irtoaa maitohammas, häntä kehotetaan laittamaan se tyynynsä alle, jotta keiju voi vaihtaa sen esimerkiksi kolikkoon.[1] Todellisuudessa aikuinen (yleensä lapsen vanhempi) vie hampaan ja laittaa kolikon sen tilalle. Uskomus lienee syntynyt tarpeesta lievittää maitohampaiden lähtemiseen liittyviä pelkoja liittämällä siihen positiivinen elämys.

Myytti on tunnettu useissa länsimaisissa kulttuureissa. Espanjassa keijun tilalla on hiiri, jonka nimi on Ratoncito Pérez (syntynyt Argentiinassa). Myös Ranskassa ja monissa ranskankielisissä maissa lasten hampaita keräilee hiiri. Tätä hiirtä kutsutaan la petite souris’ksi (”pieni hiiri”).

Kauhuelokuvassa Älä pelkää pimeää (Don't Be Afraid of the Dark, ohj. Troy Nixey 2010) väitettiin paavi Sylvester II:n tehneen vuonna 999 keijujen kuninkaan kanssa sopimuksen, jonka mukaan keijut jättävät ihmiset rauhaan, jos saavat aika ajoin palkkioksi lapsen hampaan. Elokuvassa hammaskeijut oli kuvattu hirviömäisinä ja hengenvaarallisina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. hammaskeiju. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.