Hamburg Süd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hamburg Süd
Hamburg Sud logo.svg
Perustettu 1871[1]
Kotipaikka Hampuri, Saksa
Toimiala logistiikka
Liikevaihto 6,058 mrd. € (2015)[2]
Henkilöstö 5 960 (2015)[2]
Omistaja Maersk Line
Kotisivu www.hamburgsud.com

Hamburg Süd on keskeinen kuljetusliike pohjois-eteläsuuntaisilla valtamerireiteillä. Yhtiön omistanut Oetker Group myi Hamburg Südin tanskalaiselle Maersk Linelle vuonna 2017.

Hamburg Südin nykyiset kontit ovat väriltään punaisia ja niiden kyljissä on suuri lippu ja valkoinen teksti HAMBURG SÜD. Jäähdytetyt kontit ovat väriltään valkoisia ja niiden kyljissä on myös lippu ja teksti sinisin kirjaimin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1871 yksitoista hampurilaista kauppataloa perusti Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft -yhtiön. Kolme 4 000 bruttorekisteritonnin kokoista höyrylaivaa aloitti liikennöinnin kuukausittain Brasiliaan ja Argentiinaan. Vuoteen 1914 mennessä yhtiö liikennöi yli 50 laivalla, joiden yhteinen koko oli 325 000 bruttorekisteritonnia. Ensimmäisessä maailmansodassa yhtiö menetti kaikki laivansa ja oli pakotettu aloittamaan uudelleen vuokraamalla laivoja.

1950-luvun alussa yhtiö ryhtyi harjoittamaan hakurahti- ja säiliöalusliikennettä, ja havaitsi suurta kasvua jäähdytettävien lastien kuljetuksessa. Vuonna 1955 tohtori August Oetkerin yhtiö astui Hamburg Südin johtoon, jolloin alkoi vuorolaiva- ja matkustajavuorojen nopea laajeneminen. Deutsche Levante Linie -yhtiön osto nähtiin yhtiön ensikokeiluna Välimerellä. Vuonna 1957 nähtiin vuorolaivapalveluiden alkavan Pohjois-Amerikan ja Australian sekä Uuden-Seelannin välillä. M/S Columbus New Zealand oli ensimmäinen konttilaiva, joka liikennöi tämän alueen laivareiteillä vuonna 1971. Laiva oli konttiliikenteen pioneeri Tyynellä valtamerellä.

Maersk Line tiedotti huhtikuussa 2017 sopineensa Hamburg Südin ostosta sen omistaneen perheyhtiö Oetker Groupin kanssa. Kauppahinta oli noin neljä miljardia dollaria. Yrityskauppa sai sinettinsä vuoden 2017 lopulla Brasilian viranomaisten annettua sille hyväksyntänsä. Jo aiemmin kauppa oli saanut Euroopan komission ja Yhdysvaltain oikeusministeriön hyväksynnän.[3][4]

Laivat sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monte Sarmiento, Hamburg Südin konttialus

Cap Trafalgar oli upouusi matkustajia kuljettava valtamerilaiva, joka valmistui 1. maaliskuuta 1914, ja aloitti neitsytmatkansa 10. maaliskuuta 1914. Saksa oli vähäisessä määrin aseistanut laivaa kahdella 10,5 cm tykillä ja kuudella raskaalla konekiväärillä. Myös yksi laivan kolmesta savupiipusta oli poistettu ja laiva oli maalattu uudelleen, jotta se muistuttaisi brittiläistä valtamerilaivaa. Cap Trafalgar kohtasi täysin aseistetun entisen matkustajalaiva Carmanian noin 1 100 kilometriä Brasilian rannikolta itään lähellä Trindaden saarta 14. syyskuuta 1914 kello 9.30 aamulla. Molemmat laivat ampuivat kiivaasti sulkutulta, jolloin Cap Trafalgar alkoi kallistua vasemmalle ja upposi keula edellä.

Cap Arcona, joka oli alkuaan aikansa kaunein matkustajalaiva, oli muutettu Saksan laivaston (Kreigsmarine) kuljetusalukseksi vuonna 1940. Vuoden 1944 lopulla se oli pakko-otettuna joukkojenkuljetuslaivaksi, jolloin se kuljetti pääasiassa pakolaisia ja sotavankeja Itämerellä. Laivaan oli lastattu Lyypekin lahdella 4 500 vankia, kun se joutui Englannin ilmavoimien Typhoon-koneiden hyökkäyksen kohteeksi. Cap Arcona oli kumoon kaatuneena Lyypekin lahdella vuoteen 1950, jolloin sukeltajat purkivat sen osiin vuosien jälkeen. Rolls-Royce valokuvasi hylyn yksityiskohtaisesti, sillä se oli valmistanut lentokoneiden käyttämät raketit ja halusi arvioida niiden tehokkuuden.

Yritysostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamburg Südin konttia lastataan

Hamburg Süd omistaa myös brasilialaisen Aliancan ja espanjalaisen Ybarra Sudin. Yhtiö on vuosien varrella ottanut haltuunsa monia yrityksiä kuten Ellermanin, South Seas Steamshipin, Deutsche-Nah-Ost-Linien, Royal Mail Linen, The Pacific Steam Navigation Companyn, Swedish Laser Linesin, Rotterdam Zuid-America Lijnin (RZAL), Havenlijnin ja Crowley American Transportin. Aikaisemmin Hamburg Süd tunnettiin nimellä Columbus Line.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geschichte der Hamburg Süd Hamburg Süd Group. Viitattu 15.7.2016. (saksaksi)
  2. a b Zahlen und Fakten Hamburg Süd Group. Viitattu 15.7.2016. (saksaksi)
  3. Maersk Line to pay $4 billion for Hamburg Sud 28.4.2017. Reuters. Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)
  4. Ward, Rob: Maersk gets green light on Hamburg Süd takeover joc.com. JOC. Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]