Halosen talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halosen talo
Jyväskylä-Halosen-talo.jpg
Sijainti Jyväskylä, Suomi
Koordinaatit 62°14′N 25°45′E / 62.24°N 25.75°E / 62.24; 25.75
Rakennustyyppi Rakennus
Tyylisuunta Jugend
Suunnittelija Antti Halonen
Valmistumisvuosi
Halosen talo

Halosen talo on vanha jugendrakennus vastapäätä Jyväskylän rautatieasemaa. Sen on suunnitellut rakennusmestari ja taidemaalari Antti Halonen. Tiili- ja hirsirakenteinen tehdasrakennus valmistui vuonna 1910, ja se toimi alkuun Halosen harmonitehtaana ja tehtailija Aapeli Halosen perheen asuinrakennuksena. Muita talon asukkaita ovat olleet muun muassa Viktor Kilpinen ja Oskar Raja-aho.

Harmonitehtaan toiminnan loputtua 1960-luvun alkupuolella rakennus päätyi Valion omistukseen. Asuinkerroksessa oli useita vuokra-asuntoja ja tehdassali muutettiin autokorjaamoksi. Jyväskylän kaupunki osti purkutuomion saaneen Halosen talon 1980. Talo kunnostettiin ja suojeltiin rakennushistoriallisesti arvokkaana kohteena.

Vuonna 1983 rakennukseen muutti grafiikan paja. Työpajatilat kunnostettiin alakertaan vanhoihin tehdassaleihin ja toiseen kerrokseen perustettiin keskuksen ylläpitämä Galleria Harmonia. Toiminnan laajetessa grafiikan pajan nimi muutettiin Jyväskylän Grafiikkakeskukseksi. Osa toisen kerroksen asuinhuoneista on edelleen vierashuone- ja muussa asuinkäytössä.

Vuonna 1995 Luovan valokuvauksen keskukselle kunnostettiin kellarikerrokseen pimiö ja muut työskentelytilat ja samassa yhteydessä Galleria Harmoniasta tuli Grafiikkakeskuksen ja Luovan valokuvauksen keskuksen yhteinen taidegrafiikkaan ja valokuvaan erikoistunut galleria.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]