Haldor Røyne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Haldor Røyne (10. syyskuuta 1908 Øystre Slidre1979[1]) oli perinteistä norjalaista hardangerviulua soittava mestaripelimanni Valdresin alueelta Norjasta. Haldor oli naimisissa Ingrid Julie Engerin (s. 28. elokuuta 1917[1]) kanssa, joka oli kotoisin Redalenista. Perheeseen syntyi viisi lasta: Torsten, Liv-Randi, Helge, Astrid, ja Håvard[1].

Haldor Røyne tuli Øystre Slidren suurimmasta kansanmuusikkosuvusta. Hänen isänsä oli Torstein Røyne ja äiti Rangdi Haldorsdotter Rudi. Hän aloitti viulunsoiton isänsä rakentamalla hardangerviululla noin kymmenvuotiaana. Hän oli myös teini-iästä alkaen Røynen kotitilalle töihin tulleen pelimanni Ola Okshovdin oppilaana. Røyne säilytti Okshovdin opettaman perinteisen soittotyylin koko elämänsä ajan.

Hän opiskeli ensin kaksi vuotta Storhoven maatalouskoulussa (Storhove Landbruksskole), ja valmistui 1938 Åsin maatalouskoulussa (Landbrukshøyskolen på Ås). Hän työskenteli joitakin vuosia Leirassa sijaitsevassa Valdresin maatalouskoulussa (Valdres landbruksskole). Suurimman osan elämästään hän teki töitä Oslon lähettyvillä sijaitsevassa Åsin maatalouskoulussa.

Haldor Røyne oli Norjassa tärkeä tietolähde koskien Valdresin alueen vanhoja pelimanneja, ja hän esiintyi monessa radio-ohjelmassa Norjan yleisradioyhtiössä NRKssa. Hän myös äänitti useita omia pelimannimusiikkiäänitteitä kotonaan 1960-1970 -luvulla. Lisäksi Haldor kirjoitti lukuisia artikkeleita Norjalaisesta kansanmusiikista sekä rakensi perinteisiä hardangerviuluja ja kanteleentyyppisiä langeleik -dulcimereita.

Jørn Hilme-festivaalilla myönnetään vuosittain Haldor Røynen nimikkopalkinto Valdresin alueen perinnemusiikin taitajille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c CD Roots