Ola Okshovd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ola Okshovd (18721960) oli pelimanni Øystre Slidren kylästä Valdresin alueelta Norjasta. Hän muun muassa toimi kuuluisan hardangerviulunsoittajan, Haldor Røynen (1908-1979) opettajana tämän ollessa teini-iässä. Haldor Røyne keskittyi jatkamaan Ola Okshovdin perinnettä kehittäen sivussa myös oman tyylinsä soittaa hardangerviulua.

Okshovd oli aikanaan Øystre Slidren johtava mestaripelimanni, ja häntä verrattiin usein Olav Moeen. Hänen pääopettajinaan toimivat sekä hänen isänsä Gullik Okshovd että Jøger Saga Haugen ja Nils Beitohaugen.

Kuten muutkin saman sukupolven pelimannit, oli Okshovd paljon tekemisissä lähikylien soittajien kuten Krødsheradin kylän veljesten A. C. Kleven ja Johan Kleven kanssa.

Okshovd kehitti edelleen useita vanhoja Valdres-perinteen mukaisia kappaleita, muun muassa "Bikkjelåtten"-nimisen springar-kappaleen, jonka hän nimesi uudelleen "Fagerdaleniksi". Hän haki myös oman alueensa ulkopuolisia kappaleita, joita hän sovitti Valdres-perinteen mukaisiksi. Hän sai todennäköisesti musiikillisia vaikutteita Lars Fykerudilta samaan tapaan kuin Olav Moe. Oppilastaan Haldor Røynea hän kutsui sittemmin "pelimanniksi Jumalan armosta". Okshovd säilytti Øystre Slidren vanhaa perinnettä kehittäessään sitä samalla edelleen. Monet alueen tärkeimmistä hardangerviulukappaleista soitetaan yhä nykyisinkin perinteisesti Ola Okshovdin tyyliin.

Joitakin Ola Okshovdin säveltämiä perinteisiä kappaleita kutsutaan nykyisin Okshovdspringar-nimellä. Musiikkikappaleiden erikoisuutena on niin sanottu epäsymmetrinen 3/4-rytmi, jonka pääiskuja soittaja korostaa jalalla polkien, ja joka voidaan tulkita myös 9/8-rytmiksi. [1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]