Hakon Ahlberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Claes Axel Hakon Ahlberg (s. 10. kesäkuuta 189112. maaliskuuta 1984) oli ruotsalainen arkkitehti ja Ruotsin arkkitehtiliiton Sveriges Arkitekters Riksförbund (SAR) perustaja ja sen ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli ahkera keskustelija, ja arkkitehtina hän piirsi kaikkea kirkoista ja museoista asuntoihin ja sairaaloihin. Hänen veljensä oli filosofi Alf Ahlberg.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakon Ahlberg valmistui arkkitehdiksi Tukholman Kuninkaallisesta Teknillisestä korkeakoulusta 1914, ja hänen opettajiaan olivat muun muassa Lars Erik Wahlman ja Erik Lallerstedt. Hän opiskeli myös Taideakatemiassa 1914–1917, jossa hänen opettajanaan oli Ivar Tengbom. 1918 hänestä tuli Ruotsin veistoyhdistyksen (nyk. Svensk Form) sihteeri.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakon Ahlberg oli Ruotsin 1900-luvun arkkitehtien johtajaksi ihanteellinen organisaattorina ja edusmiehenä. Vuonna 1936 hän teki aloitteen Svenska Arkitekters Riksförbundin (SAR) perustamiseksi ja toimi sen puheenjohtajana vuoteen 1944.

Ahlbergin töiden tyylissä kaikkea ruotsalaisesta kansallisromantiikasta ja 1920-luvun klassismista, jota kansainvälisesti on kutsuttu myös nimellä Swedish grace, aina funktionalismiin saakka. Göteborgin näyttelyn paviljonki vuodelta 1923 on esimerkki rakennuksesta, joka on hengeltään täysin uusklassinen, kun taas Vapaamuuraritalo Blackebergissä vuodelta 1928 ilmentää geometrista asiallisuutta. Asuintalo Hjorthagenissa Tukholmassa vuodelta 1934 havainnollistaa taas funktionalistista arkkitehtuuria.

Täysin epäsentimentaalinen kytkös ruotsalaiseen rakennusperinteeseen saa ilmentymänsä Ruotsin ammattiyhdistysjärjestön Landsorganisationenin (LO) kansankorkeakoulussa Brunnsvikissa Ludvikasta pohjoiseen. Rakentaminen aloitettiin 1928, ja työt valmistuivat –useassa vaiheessa 1940-lukuun mennessä. Rakennuksiin kuuluu yksinkertaisia satulakattoisia punanaisia taloja ja muutamia valkoiseksi kalkittuja kivitaloja pienessä kaivosyhteisössä, joka sulautuu hienosti maisemaan.

Hänen myöhempiä töitään hallitsevat sairaalarakennukset, ja hän oli Ruotsin lääkintöhallituksen arkkitehti vuodesta 1935. Esimerkkejä näistä ovat Sidsjönin mielisairaala Sundsvallin lähellä (1939) ja yliopistosairaala Maricaibossa Venezuelassa (19461954).

»Kun tapaa Hakon Ahlbergin tuntuu kuin tapaisi ihmisen, jonka persoonassa voi sanoa yhdistyvän kokonaisen aikakauden, kaikkine niine vivahteineen ja kehitysaskelineen, joita sellaiseen vaiheeseen voi sisältyä»
( Stig Åhlund i tidskriften Byggmästaren 1980, inför Ahlbergs 90-årsdag[1])

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lainattu "Arkitekten och humanisten" teoksessa Rune Bengtsson: Konsten och konstnärerna i Mälarhöjdens kyrka, utgiven av Mälarhöjdens kyrostiftelse, Ljusdal 1995

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hakon Ahlberg, arkitekt och humanist, Byggforskningsrådet, Tukholma, 1994
  • Konsten och konstnärerna i Mälarhöjdens kyrka, Rune Bengtsson, julk. Mälarhöjdens kyrkostiftelse, Ljusdal 1995
  • Svensk arkitektur, Tukholma, 1986