Haifan yliopisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Haifan yliopisto (hepreaksi: אוניברסיטת חיפה) on Haifassa Israelissa sijaitseva yliopisto.

Yliopistossa opiskelee noin 16 500 opiskelijaa. Yliopistossa voi opiskella muun muassa yhteiskuntatieteitä, humanistisia tieteitä, oikeustiedettä ja kasvatustiedettä. Yliopisto jakautuu kuuteen tiedekuntaan: humanistinen, yhteiskuntatieteellinen, oikeustieteellinen, luonnontieteellinen ja luonnontieteiden opetus, sosiaalipolitiikka ja terveystieteet sekä kasvatustiede. Taloustieteen opiskelijoille on tarjolla jatko-opintoja.

Laadukkaan korkeamman opetuksen ohella Haifan yliopiston tavoitteena on tarjota tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet yhteiskunnan kaikille jäsenille, ja erityisesti se pyrkii kannustamaan juutalais- ja arabiväestön keskinäistä ymmärtämystä ja yhteistyötä sekä yliopiston piirissä että sen ulkopuolella.

Haifan yliopistossa toimii elämää sykkivä arkeologinen ja taidemuseo Hechtin museo, useita aktiivisia tutkimuskeskuksia ja laitoksia, kuten Evoluution tutkimuslaitos, Informaatioyhteiskunnan tutkimuslaitos, Kansallisen turvallisuuden tutkimuskeskus, Matkailun tutkimuskeskus. Yliopiston alueella toimii myös laaja IBM:n tutkimuskeskus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haifan yliopiston on perustanut 1963 Haifan kaupungin pormestari Abba Hushi Jerusalemin heprealaisen yliopiston akateemisella tuella.

The Eshkol Tower

Ensimmäisenä vuonna yliopistossa opiskeli 472 opiskelijaa. Humanistisia ja yhteiskuntatieteellisiä aineita saattoi opiskella seuraavilla osastoilla: Raamatuntutkimus, heprealainen kirjallisuus ja kielitiede, juutalaisten historia, yleinen historia, ranskan kieli ja kirjallisuus, englannin kieli ja kirjallisuus, arabian kieli ja kirjallisuus, maantiede, sosiologia ja yhteiskuntatiede. Opetushenkilökuntaa oli 180, joista 50 oli Haifassa vakituisesti.

Yliopisto antoi todistukset ensimmäisille sieltä valmistuneille vuonna 1967. Heitä oli 75, ja kolme neljästä aikoi alkaa opettajaksi.

Oppilaitos sijaitsi alkuun Erdstein Housessa Haifan Hadar Hacarmel -alueella, mutta se kävi pian ahtaaksi. Yliopisto siirtyi Merkaz Hakarmeliin ja sijoittui rakennukseen, jossa on nyt Viides kunnallinen lukio. Vuonna 1966 Yliopisto muutti Carmelvuorelle, jossa sen pääkampus sijaitsee nykyisin.

Laitoksen ensimmäinen rakennus "Monitoimirakennus", pystytettiin 1966. Siinä oli luokkahuoneita, käytäviä, laboratorioita, 110 000 teoksen kirjasto ja kahvio. Maineikas brasilialainen arkkitehti Oscar Niemeyer suunnitteli kampuksen, jolla sijaitsisivat kaikki yliopiston toiminnot yhdessä kokonaisuudessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]