Hackney

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hevosrotua. Lontoon kaupunginosasta katso Hackney (Lontoo).
Hackney (hackneyponi)
Hackney Horse Stallion CANADANCE.jpg
Tyyppi: lämminverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Polveutuminen: norfolkinravuri
Rodun syntyaika: 1700- ja 1800-luvut
Kantakirja perustettu: 1833
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: valjakkoajo
Ominaisuudet
Korkeus: hackney 142–168 cm,
hackneyponi korkeintaan 142 cm
Värit: musta, ruunikko, rautias; lievä sabinokirjavuus hyväksytään

Hackney on brittiläinen lämminverinen hevosrotu, joka tunnetaan ennen muuta hyvänä vaunuhevosena. Rotu kehitettiin 17001800-luvulla, ja rotuyhdistys Hackney Horse Society on pitänyt sen kantakirjaa vuodesta 1833 lähtien. Hackneyt polveutuvat sittemmin sukupuuttoon kuolleista norfolkinravureista. Hackneyt on jalostettu nimenomaan ajohevosiksi ja tunnetaan sitkeydestään ja kyvystään ravata kovaa vauhtia pitkiä matkoja.

Rodun nimi tulee Lontoon samannimisestä kaupunginosasta. Pienellä alkukirjaimella kirjoitettuna englanninkielinen hackney viittaa myös yleisesti tavallisiin ratsu- ja ajohevosiin.

Hackneytä kasvatetaan saman rodun sisällä sekä hevos- että ponikokoisena: hackneyponi on säkäkorkeudeltaan korkeintaan 142 cm, hackney 142–168 cm. Hackneyt ovat lähinnä mustia, ruunikoita tai rautiaita. Hyväksytyt väritykset ovat yksivärisiä, mutta valkoisia merkkejä (kohtuullinen sabinokirjavuus) suvaitaan. Hackneyllä on kaunis, joskus hieman kyömy pää, kapea ja siro turpa, suuret silmät, pienet korvat, pitkä kaula, tiivis runko, korkealle kiinnittynyt häntä, voimakas takaosa sekä hyvämuotoiset kaviot. Hackneyn liikkeet ovat näyttävät, matkaavoittavat ja vaivattoman oloiset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]