Norfolkinravuri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norfolkinravuri
Trotteur de Norfolk.jpg
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Muita nimityksiä: Norfolkinhevonen
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ajohevonen

Norfolkinravuri on sukupuuttoon kuollut hevosrotu, joka oli kotoisin Itä-Anglian ja Norfolkin alueilta Englannista. Rotu oli "Norfolkin seudulta peräisin oleva kookas ravaava ajohevonen".

Vuonna 1542 Englannin kuningas Henrik VIII edellytti varakkaita pitämään tiettyä määrää ravurioriita. Rotu oli Norfolkissa vakiintunut, ja sitä alettiin kutsua myöhemmin norfolkinravuriksi. Rodun historian tärkein isäori oli puolirotuinen Shales (s. 1755),[1], josta käytetään myös nimeä "Old Shales". Shalesin isä Blaze (s. 1733),[2] oli englannintäysiverinen ja kuulun laukkahevosen Flying Childersin poika.

Shalesin aikoina norfolkinravurista tuli Englannissa yleiskäyttöinen matkahevonen. Yorkshiressa sama rotu tunnettiin yorkshirenravurina, ja sitä kutsuttiin myös termillä "roadster". Rotua käytettiin myös matkustusratsuna seuduilla, joilla ajokuntoista tiestöä ei ollut. Se tunnettiin kyvystään kantaa painavaa miestä pitkienkin matkojen päähän 16-17 mailin tuntivauhtia. Ravikilpailut erityisesti ratsastettuina olivat 1800-luvun alkupuolella hyvin suosittuja ja norfolkinravuri menestyi niissä erittäin hyvin.

Vuonna 1822 Amerikkaan viety ori Bellfounder tuli poikansa Hambletonian 10 kautta tärkeäksi vaikutteeksi amerikanravuriin.[3] Norfolkinhevonen vaikutti merkittävästi myös hackneyhevosen syntyyn. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Old Shales Hackney Pedigree Online All Breed Database. Viitattu 20.6.2011.
  2. Blaze Thoroughbred Pedigree Online All Breed Database. Viitattu 20.6.2011.
  3. Hayes, Horace M., FRCVS (1969). Points of the Horse: a treatise on the conformation, movements, breeds and evolution of the horse. London: Stanley Paul, 425. ISBN 0 09 038711 2. 
  4. [1] Hackney history. Viitattu 7.2.2011.